Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Politika i ekonomija
  • 15.01.2017. 16:00

Srbija i Kina preuzimaju rusko tržište

Paket ruskog sladoleda koji je Putin poklonio svom kineskom kolegi povećao popularnost i potražnju sladoleda iz Rusije na ogromnom kineskom tržištu!

Foto: Pixabay.com / klimkin
  • 1.917
  • 399
  • 0

Prema najavama iz krugova bliskih ruskoj vladi, do kraja januara će biti ukinuta zabrana uvoza nekih vrsta prehrambenih proizvoda iz Turske poput tikvica, patlidžana i salate za rusko tržište, koja je bila uvedena 1. januara 2016. godine, jer je dva meseca ranije tursko vazduhoplvstvo srušilo ruski ratni avion.

Tada, ne samo da je Rusija uvela zabranu uvoza hrane iz Turske, već su zemlje EU uvele sankcije Rusiji zbog sukoba s Ukrajinom, pa su profitirale zemlje koje takve sankcije nisu uvele, nego su joj nastavile prodavati hranu, a neke su, poput Srbije, znatno povećale količine izvezene na to veliko tržište.

Srbija i Kina istisnule Tursku kao izvoznicu hrane na ruskom tržištu

Nakon zahlađenja odnosa Rusije i Turske, Srbija je u prošloj godini postala jedan od najvećih izvoznika voća i povrća na rusko tržište, a umesto u Tursku, Rusija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Kinu.

Kako prenose mediji u Rusiji, prema podacima Federalne carinske službe, 2014. godine se koštuničavo voće u Rusiju najviše uvozilo iz Španije i Grčke, 2015. iz Turske, a 2016. iz Srbije. Prema isporuci ribe i rakova na prvo mesto je izbio Čile, potisnuvši Norvešku, a po mesu živine se umesto SAD-a na prvom mestu našla Belorusija, dok je s druge strane, Rusija 2016. najviše izvozila namirnice u Kinu.

Kada se politika umeša u ekonomiju

U prvih devet meseci 2016. godine, od januara do septembra, Kina je od Rusije kupila namirnice u vrednosti od 1,13 milijardi dolara, što je za 22,1% više nego u istom razdoblju godinu ranije, pa je udeo Kine u opštem obimu kupovine ruskih izvoznih poljoprivrednih proizvoda dostigao 10,8%, što znači da je Kina u tom pogledu potisnula Tursku.

"Kinesko tržište je mnogo kompaktnije od turskog, s obzirom na to da Kina ima skoro 1,4 milijardu stanovnika. Ruske izvozne namirnice mogle bi biti zanimljive velikom broju zemalja u Aziji i Južnoj Americi, pa čak i u SAD-u. Dobre perspektive pruža zanimanje kupaca za nove proizvode, a povezano je sa sadašnjim niskim kursom rublja", objašnjava Petar Puškarjov, glavni analitičar grupe kompanija TeleTrade, dodajući kako će u najskorije vreme iz pograničnih područja Rusije takođe početi da se izvoze žitarice u Mandžuriju.

Rusija u Kinu izvozi sve više

Izvoz namirnica u Kinu će s vremenom biti sve veći, procenjuju ruski stručnjaci, navodeći da su početkom novembra 2016. godine ruski poljoprivredni proizvođači sklopili preliminarne sporazume o izvozu svojih proizvoda u Kinu u vrednosti od preko 110 miliona dolara.

Među njima su i Mikojanovski kombinat za preradu mesa, jedan od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina,kao i fabrika Aqua Life, koja proizvodi osvežavajuće napitke. Najveći procenat izvezene hrane iz Rusije u Kinu, od 60%, odnosi se na zamrznutu ribu, koje je u prvih devet meseci prošle godine izvezeno u vrednosti od 710,4 miliona dolara.

Kina poludela za Putinovim sladoledom

Ruski mediji navode i zanimljivu anegdotu, koja je podstakla prodaju ruskog sladoleda u Kini. Naime, kada su na jednom ekonomskom forumu kineski preduzetnici rekli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je ruski sladoled jako popularan kod Kineza, Putin je prilikom prve sledeće posete Kini svom kolegi Siju Đinpingu (Xiju Jinpingu) na poklon doneo - paket ruskog sladoleda, što je bila izvrsna reklama i povod značajno povećanim količinama uvezenog ruskog sladoleda za ogromno kinesko tržište.

Foto: Pixabay.com / klimkin


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P