Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 28.12.2016. 10:00

Titulu "Najbolja srpska kobasica" osvojila AD "Bačka"

Žiri koji je okupio 21 stručnjaka iz renomiranih srpskih institucija koje se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, odlučio je da brend najbolja srpska kobasica, osim "Bačke", ponesu i proizvodi ZZ "Trlić" i industrije mesa "Gombit".

Foto: Privredna komora Srbije
  • 2.039
  • 536
  • 0

Najbolju srpsku barenu kobasicu proizvodi A.D. "Bačka", odlučio je stručni žiri na prvom takmičenju u pravljenju kobasica od mesa sa domaćih farmi, koje je organizovala Privredna komora Srbije. Žiri, kojeg je činio 21 stručnjak iz renomiranih srpskih institucija koje se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, poput Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, novosadskog Tehnološkog fakulteta, odlučio je da brend "najbolja srpska kobasica", osim "Bačke", ponesu i proizvodi zemljoradničke zadruge "Trlić" i industrije mesa "Gombit", koji su napravili najbolje proizvode po recepturi, po kojoj kobasice sadrže 65-70 % svinjskog mesa prve kategorije i oko 20-25 % masnog tkiva.

Znak "najbolja srpska kobasica" - rezultat poštovanja standarda

Kako je rekao potpredsednik PKS Miroslav Miletić, cilj takmičenja je unapređenje brenda i konkurentnosti domaćih proizvođača, a učešće u manifestaciji, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, kao i sticanje znaka "najbolja srpska kobasica", domaćoj industriji mesa i proizvođačima donosi dodatnu vrednost, dajući njihovim proizvodima, u zdravoj takmičarskoj konkurenciji, karakteristike brenda.

Miletić je dodao da znak "najbolja srpska kobasica" predstavlja rezultat poštovanja standarda koje primenjuju proizvođači u Srbiji. Njihova osnovna odlika jeste kvalitet, prema zahtevima potrošača, kao i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. I kao takav proizvod je istovetnog je kvaliteta bilo da se prodaje u zemlji u kojoj je nastao, bilo u celom svetu.

Konkurencija izuzetno jaka

Na takmičenju za najbolju srpsku kobasicu učestvovale su: industrije mesa "Topola", "Neoplanta", "Carnex", "Yuhor", "Zlatiborac", "Gombit", "Bačka" a.d, zemljoradničke zadruge "Trlić" i "Budućnost", samostalna ugostiteljsko trgovinska radnja "Dukat" iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Save Graorca iz Kovilja i Nenada Vojinovića iz Kuzmina.

Vraćanje poverenja potrošača u srpske proizvode

V.d. direktor Uprave za veterinu, Nenad Petrović, naglasio je da sve manifestacije koje imaju cilj da istaknu kvalitet domaćeg proizvoda, upravo šire mogućnosti izvoza na standardnim tržištima, ali i na novim, kakvo je kinesko, dok je Ivan Nastasijević iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa istakao je da je došlo vreme da se ponovo na tržištu pojave dobri proizvodi sa nacionalnim prefiksom. Osim kvalitetnijih proizvoda, dodao je Nastasijević, to omogućava i povezivanje industrije hrane sa turističkom ponudom Srbije i drugim aspektima privrednog razvoja zemlje.

Pobednik takmičenja, šef proizvodnje u AD "Bačka" Nebojša Urumović, istakao je da će se ta kompanija truditi da njihovi kvalitetni proizvodi dođu do svih potrošača. S druge strane, poljoprivrednik Nenad Vojinović iz Kuzmina rekao je da se prijavio na takmičenje kako bi što više motivisao mlade na selu da krenu njegovim stopama i zajedno unaprede proizvodnju kobasica.

Foto: Privredna komora Srbije


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Najbolja srpska kobasica Takmičenje Srbija Privredna komora Srbije Mesna industrija Prehrambena industrija Meso Kvalitet Kompanije AD Bačka Topola Neoplanta Carnex Yuhor Zlatiborac Gombit ZZ "Trlić" ZZ "Budućnost" &qu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.