Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elektrana na biogas
  • 09.03.2018. 07:00

Đubre se pametnom investicijom može pretvoriti u novac

U BiH postoji samo jedna elektrana na biogas, u RS, dok ih u Srbiji ima 10, a u Hrvatskoj 32. Kvote za ovaj vid energije su u RS-u podijeljene do 2020. godine, a u Federaciji BiH te kvote nisu ni određene.

Foto: Bigstockphoto/alho007
  • 484
  • 19
  • 0

Kada govorimo o uzgoju stoke za meso i proizvode od mesa, većina toga se iskoristi u mesnoj industriji. No, postoji nusprodukt koji je vrlo problematičan - životinjski otpad, naročito đubre. 

Iako se, u malim količinama, koristi kao đubrivo, povećan broj stoke i peradi znači gomilanje đubriva koje predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik i to ne samo za neposrednu okolinu, navodi Farma BiH

U BiH samo jedna elektrana na biogas

U Bosni i Hercegovini, životinjskim otpadom se često rukuje nepravilno, što može uzrokovati zagađenost vode, kao i postati izvor raznih bolesti. Korištenje životinjskog otpada u biogasnim elektranama za proizvodnju energije može biti rješenje ovog problema, ali i izvor dodatnih prihoda za poljoprivrednike. Trenutno, u BiH postoji samo jedna elektrana na biogas, u Republici Srpskoj, dok ih u Srbiji ima 10, a u Hrvatskoj 32.

S ciljem rješavanja ovog problema, iz ugla investitora i poljoprivrednika, USAID projekt Investiranje u sektor energije (USAID EIA), USAID/Sweden FARMA II projekat i GIZ Promocija obnovljivih izvora energije (GIZ ProRE) u Bosni i Hercegovini su organizirali radionicu pod nazivom "Biogasne elektrane – investiciona prilika za sektor poljoprivrede", održanoj u utorak, 6. marta 2018. godine, u Tesliću.

"Naši kooperanti već imaju problem s ovim otpadom. Trenutno ga koristimo kao đubrivo na okolnim farmama. Zainteresirani smo za nalaženje rješenja ovog problema, ali moramo imati investitora, ali i podršku od strane vlasti", izjavio je Sejfudin Hodžić, direktor farme Izvor blaga iz Zvornika. 

Fokus radionice je bilo predstavljanje investicionih prilika za biogasna postrojenja u poljoprivrednom sektoru u BiH, i prezentacija iskustava drugih zemalja.

Nesklad između pravnih rješenja između entiteta

Usprkos činjenici da životinjski otpad ima potencijal za dodatnim povećanjem prihoda i poljoprivrednika i investitora, situacija u BiH je komplicirana. Postoji nesklad između pravnih rješenja u ovom sektoru između entiteta. Dok su kvote za ovaj vid energije u RS-u podijeljene do 2020. godine, u Federaciji BiH te kvote nisu ni određene.

Prvi koraci su jasni. Mora se sprovesti istraživanje koje će odrediti stvarni broj zainteresiranih poljoprivrednika, kao i energetski kapacitet biogasnih postrojenja. Ukoliko žele da se i njihov glas primjeti, poljoprivrednici se moraju ujediniti, bez obzira da li uzgajaju krave, svinje ili perad. Potreban je otpad od 1.000 krava za biogasno postrojenje jačine 1.000 kW

Povećati podsticaje za investitore

"Trenutni prioritet je uvođenje kvota u FBiH, jer prema prvim procjenama, postoji interes za postrojenja jačine do 1 MW. Vlasti moraju uvesti kvote za biogas u FBiH, i povećati postojeće kvote u RS, ali i povećati podsticaje, kako bi investicije u ovaj sektor učinile atraktivnijim", poručeno je na radionici. 

Finansijske institucije moraju omogućiti ne samo postojanje finansiranja ovih investicija, nego i da je takvo investiranje troškovno prihvatljivo. Kombinirani napori i pokazivanje namjere će biti jasni pokazatelji investitorima da mogu naći pouzdane partnere, i sirovine za svoje investicije.


Tagovi

Elektrana na biogas Biogas Životinjski otpad Đubre Sejfudin Hodžić Farma BiH USAID


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]