Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 01.02.2019. 13:00

I u BiH povećan rizik za pojavu afričke kuge svinja

Ministarstvo je poslalo dopis veterinarskim organizacijama i inspekcijama, lovačkom savezu, kao i veterinarskim laboratorijama RS da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u našoj zemlji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Foto: Pixabay/imagesbykim
  • 226
  • 18
  • 0

Bolesti afričke kuge svinja nisu zabilježene u BiH, no nakon reakcija susjedne Hrvatske i Srbije, u Republici Srpskoj je kontinuirano prate stanje u ovoj oblasti. Zato su poduzeli preventivne mjere na njenom sprječavanju. 

U Hrvatskoj dopušten odstrel, Srbija u pripravnosti

Naime, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je uz naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge, donijelo, po mnogima, rigoroznu mjeru o smanjenju brojnog stanja divljih svinja na cijelom području Hrvatske. Tom odredbom dopušta se lov i u lovostaju kako na veprove, nazimad tako i na krmače pa i uz uporabu optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja izvan zaštićenih područja. 

Pred puškom padaju i bređe krmače, lovci protiv dodatnog odstrjela divljih svinja

Istovremeno, nakon što se afrička kuga svinja pojavila u Rumunjskoj, Srbija je sazvala vanrednu sjednicu Savjeta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije kako bi preduzeli adekvatne korake. 

"Ministarstvo je poslalo dopis veterinarskim organizacijama i inspekcijama, lovačkom savezu, kao i veterinarskim laboratorijama RS da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u našoj zemlji i preduzmu sve preventivne mjere kao i mjere biosigurnosti u cilju sprečavanja ulaska ove bolesti", istakli su za Nezavisne u resornom ministarstvu, gdje u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH redovno prate širenje afričke kuge svinja u Evropi. 

Najbolja strategija - kontrolirati granice

"Kako trenutno nema efikasne vakcinacije ili liječenja, najbolja strategija protiv ove bolesti za zemlje u kojima nema bolesti je sprečavanje ulaska virusa kroz poboljšanu kontrolu granica, pravilno podizanje svijesti i poboljšanu biološku sigurnost", kazali su u Ministarstvu te dodali da je sprečavanje unosa virusa moguće i kroz ograničavanje kretanja divljih svinja.

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Naveli su da zbog brojnosti divljih svinja u RS, koja je u okviru proračunatih kapaciteta prirodnih uslova i udaljenosti od zemalja gdje je registrovana pojava afričke kuge, zasad nisu uvedene vanredne mjere koje se odnose na masovniji odstrel.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH su kazali da ukoliko od zaštićene divljači nastupi direktna opasnost, federalni ministar može odobriti odstrel, odnosno smanjenje broja zaštićene divljači na osnovu zahtjeva zainteresovanih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i nadležne veterinarske službe. Ipak, to ministarstvo do sada nije zaprimilo ovakve  zahtjeve. 


Tagovi

Afrička kuga svinja Svinjska kuga Odstrel Preventivne mjere Divlje svinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !