Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje bobičastog voća
  • 06.08.2016. 17:30

Španske "bobice" guraju ekonomiju

Više nego ikada bobičastog voća se danas gaji u Španiji, a ono se uglavnom izvozi! Promene u Evropskoj uniji ipak su poljuljale stabilnost prodaje.

Foto: bigstockphoto.com, RainerPlendl
  • 324
  • 14
  • 0

U Španiji bobičasto voće doprinosi ekonomiji. Potražnja za španskim "bobicama" iz inostranstva nastavlja da raste: 4 od 10 bobica na britanskim jelovnicima dolazi iz Španije, preciznije iz Huelve gde je locirano 95% proizvodnje bobičastog voća.

Zahtevi za bobičastim voćem unutar zemlje su dosta niski, ali španski poljoprivrednici nameravaju to da promene.

Porasla potražnja za brusnicama, malinama, kupinama

Potražnja za malinama i kupinama je porasla, dok se tražnja jagoda smanjila zbog velike konkurencije iz drugih zemalja. Od svog bobičastog voća, brusnice su imale najveći rast u poslednje četiri godine, a izvoz im je porastao za 138%.

Nakon brusnice, najpopularnija je malina sa 129%-tnim povećanjem, dok je izvoz kupina porastao za 35%. Više nego ikada bobičastog voća se danas gaji u Španiji. Površina pod brusnicama se povećala za 160%, pod malinama za 151%, a pod kupinama za 51%. S druge strane, u istom periodu, površina pod jagodama se smanjila za 8,43%. Međutim, kada to sve treba pojesti, Španci tada kaskaju za ostalima u EU.

Pošto Španci nemaju razvijenu naviku konzumiranja bobica, proizvođači su odlučili da to promene tako što su nastali stripovi za decu i razne konferencije za odrasle na kojima edukuju javnost o tom zdravom voću i njegovim koristima u sprečavanju bolesti.

Strah od Bregzita

U 2015. godini, 10% španskog izvoza jagoda - oko 33.500 tona, otišlo je u Veliku Britaniju, zajedno sa 40% izvoza bobičastog voća odnosno 16.000 tona, što Veliku Britaniju čini jednom od glavnih uvoznika španske proizvodnje. Bregzit, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije je tako uzeo danak, jer je cena voća pala za 10% zbog pada vrednosti funte.

Tako su proizvođači malina i kupina pogođeni gubicima i razmišljaju o tome šta će se dogoditi sa tržištem u budućnosti. Kakav će biti odnos između EU i Velike Britanije? Mogao bi se povećati broj inspekcija, što bi otežalo izvoz, ali bi Britanija mogla da nametne i svoje tržišne zakone i time španske proizvođače dovede u težak položaj. Niko to nije očekivao, ali kako kažu mora se nastaviti dalje.

Foto: bigstockphoto.com, RainerPlendl


Tagovi

Španija Bobičasto voće Voćarstvo


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)