Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba
  • 10.11.2023. 15:35
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Ususret Martinju otvorena autentična izložba Vino u životu čovjeka

Otkuda je vino došlo, kako je opstalo u turskim vremenima znajući da vlast nije bila sklona konzumaciji alkohola, sve se to može saznati razgledavajući postav izložbe

Foto: Muzej Bjelovar
  • 620
  • 52
  • 0

U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba "Vino u životu čovjeka". Događaj je to organiziran povodom obilježavanja Martinja.

"Pripremali smo ju od veljače. Taj nevidljivi muzeološki posao ljudima je pretežno nepoznat. Za svaku, pa tako i ovu prethode brojne pripreme, nabave, otkupi predmeta, pretraživanje arhivske građe i brojni poslovi koji se ne vide u javnosti, a iziskuju mnogo vremena kako bi jedna izložba uopće nastala", ističe ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević.

Izložba prikazuje 70-tak izložaka vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Vino prisutno od rođenja pa do smrti

Kako je istaknuo autor koncepta Tomislav Matić, viši kustos Muzeja, na jednom su mjestu okupili sve ono što vino znači čovjeku kroz povijest. Kako ima svoje burno rođenje - vrenje preko uzgoja sve do svoje smirene starosti i kušanja tako prati život čovjeka - prisutno je od rođenja, preko krštenja, svakodnevnog života, svatova sve do smrti.

"Gdje susrećemo povijest čovjeka, tu susrećemo i vinogradarstvo. Kultura uzgoja vinove loze potiče još od biblijskih vremena, gdje se u zapisima spominje kako je Noa radio slasni napitak pod nazivom vino te je nakon što se spasio od potopa prvo posadio vinograd", rekao je te dodao kako su željeli prikazati što je sve potrebno da se vino napravi, dotakli su se i svijeta i Europe, a zadržali se na Hrvatskoj i bilogorskom dijelu.

Otkrijte tajne starih vinara na izložbi "Vino u životu čovjeka"

Otkud je došlo, kako se uzgajala vinova loza, kako je opstalo u turskim vremenima znajući da vlast nije bila sklona konzumaciji alkohola, sve se to može saznati razgledavajući postav izložbe.  

"Tu su i opisi šest vinogradarskih svetaca koji štuju vino i prate vinogradare kroz vinogradarsku godinu, a sve završava Martinjem. Izložbeni predmeti su dijelom iz muzeja, dio je dobiven na poklon od vinogradara, a dio se otkupio te će postati stalnim postavom muzeja. Publici, kao i meni, sigurno će biti najzanimljiviji dio klijeti koji je scenski napravljen i postavljen da se možete zamisliti u vinogradu u jesen", naglašava Matić. 

Osim klijeti, neki od zanimljivih izložaka su i drvena bačvica - barilec za prenošenje vina iz okolice Bjelovara s kraja 19. stoljeća, drvena preša za grožđe iz Čepelovca iz 1930. godine i drvena pastirska čaša - kepčija iz Gudovca iz prve polovice 20. stoljeća.

Izložba se može pogledati do do 22. siječnja 2024. godine.


Fotoprilog


Tagovi

Vino u životu čovjeka Bjelovar Gradski muzej Martinje Tomislav Matić Izložba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]