Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 27.08.2018. 09:35

Kako odabrati i pripremiti zemljište za sadnju oraha?

Da bi se biljka oraha razvijala što brže i bolje, važno je da bude posađena na dobrom zemljištu. Ono treba biti ocjedito i sadržavati što optimalniju količinu hranjivih materija, pa su izbor i priprema zemljišta prije sadnje oraha vrlo bitni.

Foto: Flickr/Baker County Tourism
  • 4.706
  • 273
  • 0

Prilikom izbora zemljišta za uzgoj oraha treba imati u vidu značaj orogravskih čimbenika na uspijevanje ove kulture. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Igor Andrejić, orah se može uzgajati na različitim nadmorskim visinama i to od razine mora do visine 1.000 metara iznad mora.

Teren mora imati dobre vodopropusne karakteristike

Prema njegovim riječima, na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama pogodnije su južne ekspozicije, i obratno, manje nadmorske visine i geografske širine pružaju pogodnije uvjete za uzgoj oraha. Površine sa nagibom preko devet stupnjeva moraju biti testirane, dok terase trebaju imati obrnut pad od oko 5% i pad po dužini od  0,5%-1%. Za odvođenja viška vode sa terasa, one se moraju prekidati na određenim dužinama, kanalima za odvodnjavanje.

Blizina mora, velikih rijeka i jezera utječe na smanjenje temperaturnih kolebanja, povećanje relativne vlažnosti zraka, početak vegetacije (vegetacija kreće kasnije), ali i na fazu cvjetanja i završetak vegetacije. Kada je riječ o zemljišnim karakteristikama, orah voli rastresito zemljište zbog njegove dobre ocjeditosti. Ta voćna vrsta ne voli plitko zemljište ispod kojeg se nalaze kameniti ili stjenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 metra.  

Duže vrijeme pripreme zemljišta skraćuje period rasta i razvoja

S obzirom na to da orah ima dug životni vijek, vrlo je bitno da zemljište bude dobro pripremljeno. To treba napraviti što kvalitetnije, a više utrošenog vremena i veći troškovi prilikom tog posla bit će nadoknađeno bržim razvojem sadnica već u prvih 3-4 godine. Ukoliko na parcelama ima kamenja i žila šumskog drveća, starih voćaka ili žbunova, parcelu treba očistiti i dvije godine odmoriti krčeni teren prije sadnje oraha, a za to vrijeme u zemljište treba unijeti stajnjak ili obaviti zeleno đubrenje (npr. mješavinom grahorice i raži) do sadržaja najmanje 3% humusa u zemljištu).  

U rigolanom zemljištu se hranjivi elementi bolje apsorbiraju

Razrivanje, to jest rigolanje zemljišta, prije podizanja intezivnih ili poluintezivnih zasada, jedna je od neophodnih mjera. U razrivenom zemljištu se organsko đubrivo bolje razlaže, pa takvo zemljište tokom jeseni, zime i ranog proljeća dobro prima vodu i čuva je i preko ljeta. Rigolanje se najčešće obavlja uz upotrebu jakih traktora ili gusjeničara, a ukoliko je prethodno zemljište podriveno, tada se provodi duboko oranje jednobraznim plugom, na dubinu 45-50 cm. Budući prinos oraha, na rigolanom terenu je 2-2,5 puta veći, jer se korijenov sistem uspijeva dobro razviti.

Zaostalu vodu odstraniti specijalnim plugovima koji razbijaju nepropusni sloj

Ako se nakon pripreme zemljišta, ipak na parceli pojavi suvišna voda, ona se može odstraniti pomoću specijalnih plugova podrivača, drenažnog ili pluga krtice koji razbija nepropusni zemljišni horizont i pravi podzemni kanal kojim se odvodi suvišna voda. Za dobar razvoj oraha i njegovu otpornost na mraz neophodno mu je dati dovoljno fosfora i kalijuma, pa se zato đubrenje sastoji od dodavanja organskih i mineralnih đubriva bogatih tim elementima. Agromeliorativnim đubrenjem treba poboljšati plodnost zemljišta, ali tako da ono u sloju od 45-50 cm sadrži oko 2,5%-3% humusa, 1,5%-3% kalijuma (K2O), 0,12%-0,13% fosfora (R2O5), 1,1%-1,25% magnezijuma (MgO) i dovoljne količine mikroelemenata.

Na samom kraju treba spomenuti i dvije nove sorte oraha, koje su zbog svojih karakteristika pogodne za uzgoj i na našem podneblju. To su: Pieral Lara i Chandler.

Pieral Lara jedna od popularnijih novih sorti u Evropi

Pieral Lara je lateralna sorta oraha, francuskog porijekla. Ta sorta je jedna od popularnijih novih sorti u Evropi, zbog lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbjegavanja kasnih proljetnih mrazeva. Plod sorte Pieral Lara je krupan, promjera 32-38 mm, težine 9-13 grama. Ljuska je glatka, tanka i ovalnog oblika, a jezgro se lako vadi, svijetlo je i sadrži  62% masnoće, odličnog kvaliteta i slatkastog ukusa. Randman jezgra je 44%-50%, pa se ova sorta uglavnom prodaje u ljusci.

Chandler među omiljenijim u Americi i Australiji

Chandler je, također lateralna sorta oraha, samo američkog porijekla. Chandler je jedan od najpopularnijih u Sjedinjenim Američkim Državama, a uzgaja se dosta u Australiji i Čileu, dok se u Evropi gdje dominiraju novije francuske sorte (Pieral Lara i Fernor), za sada u manjoj mjeri eksperimentira sa tom sortom, jer je neotpornija na kasne mrazeve. Plod sorte chandler je promjera 32-36 mm, težine 13-14g. Ljuska je glatka, tanka i ovalna. Pogodan je za prodaju u obliku čišćenog jezgra, pa je zato vrlo popularan. Randman jezgra je 48%-50% zbog čega daje veliki prinos, a rodi ponekad još u prvoj godini dok u puni rod stupa u sedmoj ili osmoj godini nakon sadnje.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Zemljište Priprema Igor Andrejić Minerali Navodnjavanje Sorte Sadnja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas