Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozitivan pomak
  • 27.05.2022. 09:00

Naša priča o najboljem siru na Balkanu dobila nastavak - ministar Delić traži investitora

Upravo su medijske objave ministra Adnana Delića dovele do privrednika Smaila Žilića. I u saopćenju Vlade KS, naveli su da su kvalitet kupreškog sira prepoznali svi osim vlastite države

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 228
  • 111
  • 0

Prije sedam i pol godina Smail Žilić napustio je posao u Poljoprivrednom institutu u Sarajevu i s porodicom preselio na Kupres. Tamo su pokrenuli siranu Kupres Milch, gdje se već godinama, prema ocjeni regionalnih sajmova i gastronoma, proizvodi najbolji sir na Balkanu. 

O uspjesima koje postižu u ovoj kompaniji, ali i apsurdima s kojima se skoro svakodnevno susreću zbog nakaradne poljoprivredne politike, Agroklub je pisao prošle sedmice. U opširnom razgovoru, Žilić nam je tom prilikom ispričao da se i pored brojnih nagrada i priznanja za kvalitet sira, u Bosni i Hercegovini ovaj proizvod rijetko gdje može kupiti. 

Apsurd bh. poljoprivrede - proizvodimo najbolji sir na Balkanu, jedu ga komšije

Samo u infrastrukturu i tehnološku modernizaciju investirali su više od 3,5 miliona KM. Kako kaže vlasnik Sirane, sad je vrijeme da u posao uvede partnera odnosno investitora, koji će biti spreman investirati u proširenje kapaciteta proizvodnje, ali i raditi na očuvanju kvaliteta i zaštiti brenda koji su gradili proteklih godina. 

Potrebne investicije

"Moja porodica i ja smo napravili sve što smo mogli. Razvili smo brend i kvalitet, prepoznat kod naših kupaca. Napravili smo moderno proizvodno postrojenje, izgradili hotel, salon za degustaciju i više od 60 posto proizvodnje prodamo upravo u našem salonu. Nemamo potrebu, ni želju biti zastupljeni na rafama trgovačkih lanaca, kazao je Žilić. 

Kupreški sir dobitnik je brojnih nagrada za kvalitet

Dodao je da im je sad potrebna jaka investicija, da oplemeni i nastavi razvijati ono što su oni dosad napravili.

"Spreman sam na sve vidove partnerstva. Moj jedini uvjet je očuvanje kvaliteta koji smo postigli, sve drugo se možemo dogovoriti", ističe Žilić. 

A, upravo su medijske objave ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića dovele do ovog privrednika. I u saopćenju Ministarstva privrede KS, navedeno je kako su kvalitet kupreškog sira prepoznali svi osim vlastite države koja nije ni u jednom trenutku podržala privrednika koji je sve napravio isključivo ulažući vlastita sredstva.

"Nisam bio siguran na koji način mogu pomoći tog proizvođača hrane, ali želio sam istražiti mogućnosti. Njegova prva rečenica, na našem današnjem sastanku, bila je da mu ne treba pomoć u distribuciji niti bilo koja vrsta pomoći u grantovima i slično", kazao je ministar Delić.

Ministar napravio prvi korak

Navodi da je Žilić odmah iskazao interes isključivo za pronalazak partnera odnosno investitora te da od ministra jedino očekuje da svojim poslovnim kontaktima spomene Kupres Milch kao potencijalnu investiciju. Tragom te informacije, ministar Delić preuzeo je na sebe odgovornost da odmah informira jednog investitora o ovoj ideji. Vjeruje da će ubrzo imati investitora koji će vidjeti potencijale koje ta kompanija nudi. 

Kako je istakao Žilić, investicioni potencijali sirane, ali i općenito Kupresa ogromni su i samo je pitanje dana kad će prvi investitori doći na Kupres, navedeno je u saopćenju.


Tagovi

Kupres milch Smail Žilić Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete