Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 25.10.2023. 10:30

Kalkulacije sa sjemenom nisu dobre - zašto sijati dorađeno?

S obzirom na ovogodišnju nisku otkupnu cijenu žitarica mnogi ratari kalkuliraju i traže načine za uštedu. O ovoj temi razgovarali smo s dipl.ing.agr. Julijom Strinavić iz tvrtke Axereal Croatia.

Foto: Axereal Croatia
  • 4.554
  • 312
  • 1

Poznato je da kvaliteta sjemena utječe na uspješnost proizvodnje. Međutim, s obzirom na ovogodišnju nisku otkupnu cijenu žitarica mnogi ratari kalkuliraju i traže načine za uštedu.

Da to nikako ne bi trebalo biti na sjemenu, tvrdi dipl. ing. agr. Julija Strinavić iz tvrtke Axereal Croatia. "Početak svake uspješne proizvodnje je sjetva certificiranog, kvalitetno dorađenog sjemena pomno biranih sorti", istaknula je.

Kako kaže, jasno je da poljoprivredna proizvodnja mora biti ekonomski isplativa. "Prostora za uštedu ima na preciznijoj dozaciji gnojidbe koja se nažalost još uvijek u većini slučajeva odrađuje napamet, bez analize tla i stručne preporuke", poručila je.

Dorađeno je skuplje jer i postizanje kvalitete ima svoju cijenu. "Osim toga u to je uključena i oplemenjivačka licenca koja se plaća oplemenjivaču za stvaranje novih sorti", pojasnila je naša sugovornica.

Sjetvom dorađenog sjemena do optimalnih sklopova

Naime, sjetvom dorađenog certificiranog sjemena postižu se bolji rezultati u klijanju, nicanju i početnom porastu usjeva. "Tako se ostvaruju optimalni sklopovi koji su preduvjet postizanja maksimalnog genetskog potencijala uroda pojedine sorte", kazala je Strinavić.

Kvalitetnim nanošenjem sredstva za tretiranje, dodaje, usjevi se štite od biljnih bolesti koje se prenose sjemenom. "Usjevi ozimih žitarica posijani kvalitetno dorađenim sjemenom ulaze u zimu u boljoj kondiciji te se postiže ujednačeniji razvoj usjeva", istaknula je.

dipl. ing. agr. Julija Strinavić

Pitali smo ju i koliko je takvo sjeme otporno/tolerantno na sušu, prekomjernu vlagu i sve ono što donose klimatske promjene, a s čime se ratari posljednjih godina bore.

"Oplemenjivači prilikom stvaranja novih sorti vode računa i o klimatskim promjenama pa stvaraju sorte koje imaju određenu tolerantnost prema suši. Upravo zato važno je pratiti razvoj novog sortimenta i sijati sorte novije genetike", objasnila je.

Prate proizvodnju od sjetve do pakiranja

Naime, kaže nam da Axereal kao tvrtka poseban naglasak stavlja na izbor sortimenta i postizanje najviših standarda u doradi sjemena. "Njegova proizvodnja se prati od sjetve do pakiranja u vreće. Cijeli proces je pod stručnim nadzorom iskusnih agronoma", govori ona.

Širenjem prodaje svojih sorti, kaže, nisu uspjeli proizvesti potrebne količine naturalnog sjemena na vlastitim površinama pa su proizvodnju proširili na vanjske suradnike, kooperante koji ga uz njih i za njih proizvode. "Nadzor proizvodnje kreće od odabira najboljih proizvođača koji su nam partneri u sjemenskoj proizvodnji. Naši stručnjaci prate proizvodnju u polju i daju odgovarajuće savjete da bi proizvodnja bila što uspješnija", objašnjava.

Prilikom žetve i dopreme na njihov silos na ulazu se provjeravaju parametri kvalitete za naturalno sjeme i ono se prima u odgovarajuće ćelije silosa vodeći računa o sljedivosti. To znači da raspolažu s informacijom čija se roba nalazi u kojoj ćeliji.

"Na ulazu naš ovlašteni laboratorij za doradu kontrolira vlagu, hektolitar, primjesu, lom. Na uzorcima naturalnog sjemena se određuje i klijavost te masa 1000 zrna prije dorade. U slučaju da dovezena roba ne zadovoljava tražene kriterije, ono se ne prihvaća kao sjemenska roba", ističe naša sugovornica.

Pogon tvrtke Axereal Croatia 

U ćelijama u kojima je uskladišteno naturalno sjeme do samog procesa dorade, prati se temperatura robe te se po potrebi provodi hlađenje ili manipulacija robe kako ne bi došlo do zagrijavanja. Također se prati i pojava skladišnih štetnika te po potrebi provode mjere suzbijanja. Proces same dorade kreće predčišćenjem na aspiratoru pomoću kojega se odvaja nečistoća poput zemlje, pljeve i druge krupnije primjese.

Velike su mogućnosti za tretmane

"Cilj daljnjeg procesa dorade je kalibriranje zrna kako bi se dobila ujednačena partija sjemena. Za to se koristi selektor i trijer", dodaje Strinavić. U slučaju potrebe, kaže, ono se može dodatno očistiti od nepoželjnih primjesa na optičkom prečistaču. 

"Nakon što je sjeme pročišćeno i kalibrirano može ići na liniju za tretiranje ili se ostavlja netretirano za potrebe ekološke proizvodnje", pojašnjava dodavši da se na toj liniji precizno doziraju i kvalitetno nanose ovisno o potrebi fungicidna sredstva, biostimulatori klijanja ili u slučaju dorade soje bakterije fiksatori dušika.

"Mogućnosti za tretmane sjemena su velike", kazala je dodavši da se ono u konačnici pakira u vreće te se analizira energija klijanja, klijavost, čistoća i masa 1000 sjemenki. "Ti podaci prate svaku partiju sjemena", napomenula je.

Savjet ima i za ratare koji svake godine biraju sorte koje će sijati. "Prilikom njihovog odabira trebaju znati koje osobine traže, za koje tržište proizvode i koju razinu agrotehnike mogu ispoštivati. Ovisno o tome bira se sortiment", zaključila je naša sugovornica.

Kako izgleda proces dorade sjemena u ovoj tvrtki pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Dorađeno sjeme Certificirano sjeme Julija Strinavić Axereal Sjetva Sorte Žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/