Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praznične biljke
  • 31.12.2016. 14:00

Praznici imaju svoje biljke!

Uz malo brige oko idealne temperature i vlage vazduha, impresioniraćete porodicu i prijatelje svojim biljkama.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 2.191
  • 532
  • 0

Iako priroda trenutno miruje, za praznike pripremi nekoliko biljnih vrsti, koje će ulepšati prostorije za boravak. Uz malo brige oko idealne temperature i vlage vazduha, impresioniraće sve prisutne.

Pri odabiru biljaka potrebno je razmisliti mogu li se zadovoljiti uslovi koji su im neophodni. Ako je moguće, trebalo bi u potpunosti sprečiti preseljenje biljaka. One nikako ne bi trebalo da budu na mestu gde je veliko strujanje vazduha, kao niti blizu izvora topline (radijator). Biljke se mogu snabdevati vodom tako što ih treba izvaditi iz ukrasnih saksija i uroniti u posudu sa par centimetara vode na pet minuta. Pre ponovnog vraćanja u posudu, voda se mora malo iscediti iz posude s biljkom. Kako bi povećali stepen vlažnosti vazduha, može se postaviti nekoliko sobnih biljaka zajedno.

Božikovina (Ilex aquifolium)

Karakterišu je tamnozelene grane i listovi bodljikavog ruba sa crvenim bobicama. Ubrane grane imaju dugu postojanost u vazi. Premda je popularnija kao dekorativni grm, božikovina ima i lekovita svojstva. Listovi se koriste za iskašljavanje, kod lečenja reume i upale sluznice. Plodovi su opasni za decu. Božikovinu nikako ne bi trebalo brati u prirodi, jer je strogo zaštićena vrsta.

Bršljan (Hedera helix)

Autohtona evropska i azijska biljka široko je rasprostranjena u prirodi i jednostavno se uzgaja za dekorativne svrhe. Često se koristi u božićnim dekoracijama. Pri rukovanju s bršljanom treba biti oprezan, jer može uzrokovati dermatitis.

Imela (Viscum album)

Poluparazitska vrsta listopadnog i zimzelenog drveća čest je ukras u vreme Božića. Imela je zelena biljka malih i žutih cvetova iz kojih se razvijaju bele lepljive bobice, koje imaju brojna lekovita svojstva. Može se koristiti kao antiseptik, adstringens, digestiv kao i kod lečenja epilepsije, čireva i visokog krvnog pritiska.

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima)

Poreklom je iz Brazila gde raste kao grm ili manje drvo. "Latice" su zapravo brakteje (pricvetni obojeni listovi), koje mogu biti različitih boja. Najpoznatije su crvene boje, ali mogu biti i ružičaste, krem, narandžaste i bele. Ne odgovara joj centralno grejanje i promaja. Preporučuje se da se postaviti na prozorsku dasku uz dosta svetlosti. Optimalna temperatura za rast je 20°C. Supstrat mora biti vlažan, ali ne sme doći do zadržavanja vode oko korena. Pri kupovini božićne zvezde potrebno je da se dobro omota, jer je vrlo osetljiva na hladnoću.

Božićni kaktus (Epiphyllum truncatum)

Ime je dobio upravo zbog toga što cveta u vreme Božića. Cvetovi mogu biti različitih boja: crveni, narandžasti, ružičasti ili žuti. Ova tropska biljka krasi mnoge kuće zimi, a leti na otvorenom. Jednostavno se razmnožava i jedan je od najlepših kaktusa. Kaktus u vreme mirovanja treba zalivati vrlo malo, kako se supstrat ne bi potpuno osušio. Za vreme rasta biljku treba redovno zalivati i prihranjivati. U ovom delu godine preferira osunčano mesto uz temperaturu od 15°C bez direktnog izvora topline. Ne pogoduje mu često menjanje mesta. U februaru završava cvetanje, pa je tada potrebno smanjiti zalevanje, jer tad biljka prelazi u stadijum mirovanja.

Božićna jelka

Ovo je neizostavna biljna vrsta, koja čini glavnu okosnicu Božića i Nove godine. Najbolja vrsta koja se koristi je plemenita jela (Abies procera), koju odlikuju plavozelene iglice tupih vrhova, koje dugo ostaju na granama. Izdržive iglice ima i kavkaska jela (Abies normandiana) i plava smreka (Picea pungens), koja se ističe oštrim plavozelenim iglicama. Kod nas je ipak najraširenija kupovina obične smreke (Picea abies), kojoj je najveća prednost niska cena. Iglice su tamnozelene i oštre, ali i relativno brzo otpadaju s grana.

Ciklame (Cyclamen persicum)

Idealne su za prostorije u kojima je niža temperatura, kao i za unošenje boje na prozore. Cvetovi su crveni, ružičasti i svetloljubičasti, različitih rubova i mirisa. Sve vrste ciklama imaju interesantne listove u obliku srca. Najbolje uspevaju na osvetljenim istočnim ili zapadnim prozorima uz dnevnu temperaturu od 18°C i noćnu najnižu od 5 do 10°C. Zalevanje bi trebalo izvesti tako da se biljka uroni u posudu s vodom i ostavi da stoji pola sata.

Božićni kukurek (Helleborus niger L. ssp. macranthus)

Prekrasnih belih cvetova, koji podsećaju na oblik cveta divlje ruže. Cveta u samoj polovini zime. Listovi su jajoliki, bele ili svetlo ružičaste boje, a nakon cvetanja postaju crvenkasti ili ljubičasti. Cvetovi su posebno cenjeni u hortikulturi. Kukurek je otrovna i lekovita biljka, koja se koristila u tradicionalnoj medicini kao analgetik, za iskašljavanje i za izazivanje povraćanja.

Foto: Pixabay/skeeze


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.