Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uz pomoć FAO
  • 07.04.2022. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

USK dobija poljoprivrednu strategiju, ministar kaže: Vrijeme za odredimo kako dalje

U proces izrade dokumenta će biti  uključeni poljoprivredni proizvođači i drugi akteri kako bi zajedničkim radom strateški dokumenti bili u potpunosti prilagođeni konkretnim potrebama i specifičnostima ovog dijela BiH

Foto: Depositphotos/budabar
  • 152
  • 78
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za Bosnu i Hercegovinu započela je radionice o u projektu podrške u planiranju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Unsko-sanskog kantona. Uvodna je već održana u Bihaću kojom su zvanično počele aktivnosti izrade strategije razvoja poljoprivrede na ovom području.

U proces izrade dokumenta će biti  uključeni poljoprivredni proizvođači i drugi akteri kako bi zajedničkim radom strateški dokumenti bili u potpunosti prilagođeni konkretnim potrebama i specifičnostima ovog dijela BiH.

Pomoć FAO-a

Prema riječima Vlade Pijunovića, predstavnik FAO-a, generalni cilj je da se poboljša kvaliteta ruralnog života i politika koje se odnose na ulaganja u poljoprivredu i razvoj. 

"S tim u vezi USK kanton je bio dužan, još prije nekoliko godina, da izradi tu strategiju, međutim, kao i uvijek, nedostatak sredstava je rezultirao da se to odgađalo. Mi smo izašli u susret, gdje ćemo izraditi taj dokument za ovaj kanton, ali i plan lokalnog razvoja za Bihać, gdje ćemo gledati neke specifičnosti grada", rekao je Pijunović. 

Održana uvodna radionica (Foto: Vlada USK)

Ministar poljoprivrede USK, Sulejman Kulenović, naveo je kako će strategija razvoja poljoprivrede biti ukomponovana s onom na nivou Federacije BiH koja je u finalnom procesu izrade. 

Smanjiti migraciju stanovništva

"Šteta što nema izrađene strategije na državnom nivou jer tada bi bili svi nivoi uvezani. Dalje će se raditi strategija na općinskim nivoima, a ujedno se radi i za Grad Bihać. Mislim da je vrijeme za odredimo kuda, kako dalje", kaže Kulenovć.

On je dodao i kako trenutno imamo strašnu migraciju stanovništva iz gradova na zapad, a s ruralnih područja i u gradove i u inostranstvo, odnosno dupli odliv stanovništva. Nada se kako će strategija iznjedriti projekat koji će barem djelimično smanjiti odlazak stanovništva iz ruralnih područja.

Inače, novi Programski okvir FAO-a za BiH, za ciklus od 2021. do 2025. godine, vrijedan je 8,62 miliona dolara. Potpisan je početkom marta, a njime će se jačati konkurentnost malih porodičnih gazdinstava i razvoj ruralnih životnih uslova kroz poboljšanu sigurnost hrane. Cilj je transformacija prehrambenih sistema i olakšavanje pristupa tržištu.


Tagovi

Poljoprivrednici Razvoj poljoprivrede Ruralni razvoj FAO USK Vlado Pijunović Sulejman Kulenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.