Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Entuzijam doneo novu ideju
  • 11.10.2016. 16:00

Proizvodnja borovnica kao dodatni posao

Zoran i Boris nikada nisu bili poljoprivrednici, a odlučili su se da posade borovnicu u kraju gde malo ko gaji ovu biljnu vrstu. Jedinstven je i način uzgoj, s obzirom na to da su Gvodenovići zasadili borovnicu u plastične vreće

  • 397
  • 14
  • 0

Braća, blizanci Zoran i Boris Gvozdenović iz Kragujevca, koji su odrasli na asfaltu i retko išli na selo, kupili su zemlju nadomak grada i eksperimentalno zasadili borovnice po specijalnom sistemu kakav nikada nije korišćen u Šumadiji. Ekonomisti po zanimanju, Gvozdenovići su zaposleni u kragujevačkim firmama, a o svom imanju brinu posle radnog vremena. Reč je o hektaru zemlje u selu Lužnice, na pola puta između Topole i Kragujevca, gde Gvozdenovići baš nikoga ne poznaju,prenosi Telegraf.

Odlučili su se za borovnicu

Zoran i Boris nikada nisu bili poljoprivrednici, a odlučili su se da posade borovnicu u kraju gde malo ko gaji ovu biljnu vrstu. Jedinstven je i način uzgoj, s obzirom na to da su Gvodenovići zasadili borovnicu u plastične vreće. U plastičnim vrećama, zapremine oko 22 litre, je mešavina treseta i pregorele borove piljevine. Na ovaj način biljka nema kontakta sa zemljom.

Kontrolisani uslovi proizvodnje

Takve vreće su smeštene u zemlji, a uslovi proizvodnje su kontrolisani. "Kontrolišemo uslove koji su najpogodniji za razvoj borovnice. Unutra su kiseli treset i piljevina koja je pregorela, a stara je dvadesetak godina. Tako smo dobili ambijent koji odgovara biljci ", kaže Boris Gvozdenović.

Do svake vreće je napravljen sistem zalivanja kap po kap, i preko tog sistema dolazi i prihrana za američku visokožbunastu borovnicu. Ove sezone rod je bio dobar, ali u punom rodu očekuju prinos od pet kilograma po biljci. Gvozdenovići su se na ovakav način sadnje odlučili jer smatraju da tako kontrolišu uslove proizvodnje.

"Pošto smo obojica gradska deca i nikada nismo imali dodira sa selom, nismo mi navikli na teške uslove rada. To je još jedan razlog zbog koga smo se odlučili na ovaj način sadnje, da bismo mogli popodne, tek kad se završi radno vreme u firmama u kojima radimo, da se posvetimo našem zasadu" - kaže Gvozdenović.

Zoran kaže da je ovakav sistem gajenja borovnice, daleko lakši i jednostavniji. Ukoliko se neka biljka razboli, jednostavno je izmeste. Obolelu biljku leče u nekoj vrsti "karantina" i ukoliko se oporavi vraćaju je na mesto.

Zasad broji 2.000 sadnica

Na parceli u Lužnicama braća blizanci imaju 2.000 sadnica.Sadnice su uvezli iz Holandije. Na jesen planiraju da prošire zasad s još 500 sadnica. Ukoliko proizvodnja borovnice postane unosna, Trenutna cena borovnice na tržištu je od četiri do pet evra po kilogramu, Gvozdenovići se možda odluče i na preseljenje u selo.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Gvozdenović Borovnica Lužnice Šumadija


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.