Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi turizam
  • 10.11.2018. 15:00

Jakovčić: Turizam se, kao i dječji vrtići, škole i bolnice, treba oslanjati na hranu lokalnih proizvođača

U Europskom je parlamentu održana konferencija “Održivi razvoj obalnog i pomorskog turizma na Sredozemlju” kojom je predsjedao hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić.

Foto: Pixabay/daencore
  • 166
  • 18
  • 0

Turizam u Istri i ostalim dijelovima Hrvatske ima sigurnu budućnost, istaknuo je eurozastupnik Ivan Jakovčić u svojstvu predsjedatelja na konferenciji koja je pod nazivom “Održivi razvoj obalnog i pomorskog turizma na Sredozemlju” održana u Europskom parlamentu.

Ovakav kakav je sada, turizam na Mediteranu neće biti održiv u dužem razdoblju. Potrebna nam je cjelovita, zaokružena strategija razvoja turizma na sjeveru i jugu Mediterana”, kazao je Jakovčić, priopćeno je iz njegova ureda.

Turizam je, naglašavaju, po važnosti treći gospodarski sektor u Europskoj uniji s velikim utjecajem na opći gospodarski rast, zaposlenost i regionalni razvoj. "Na turizam veliki utjecaj imaju politike Unije u području prometa, zaštite okoliša, zaštite potrošača i razvoja regija. Te politike trebaju biti usklađene što, posebno za lokalne zajednice, nije laka zadaća", upozorio je Jakovčić te govoreći o pozitivnim iskustvima istaknuo primjere iz Istre. 

Smjer kojim se razvija turizam u Istri i u Hrvatskoj kao cjelini, može poslužiti kao primjer ostalim turističkim destinacijama na obali Mediterana. Naš turizam ima budućnost za razliku od turizma u nekim drugim dijelovima Sredozemlja koji bi se, zbog pretjeranog iscrpljivanja svih resursa mogli, za nekoliko desetaka godina, suočiti s velikim problemima i razvojnim ograničenjima”, upozorio je eurozastupnik koji je sudjelovao i na okruglom stolu o poticanju konzumiranja hrane lokalnih proizvođača. 

Turizam se, jednako kao i dječji vrtići, škole i bolnice, u većoj mjeri treba oslanjati na hranu lokalnih proizvođača”, rekao je Jakovčić dodavši da je takva hrana “zbog svoje kakvoće i svježine iznimno sigurna za prehranu”. “Salata, na primjer, nakon nekoliko sati stajanja izgubi pedeset posto ukupne količine vitamina C. Zbog toga nam je potrebna lokalno proizvedena hrana”, rekao je Jakovčić i zaključio da takvu hranu, namijenjenu prvenstveno prehrani djece u vrtićima i školama, treba izuzeti iz postupka propisanog za javne nabave, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Turizam Europski parlament Ivan Jakovčić Seoski turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).