Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Climate, last call
  • 18.11.2015. 15:00

Stoljeće akumulacije ugljičnog dioksida

U srcu Italije u mjestu Rieti (pokrajina Lazio), od 18. do 21. studenog održava se međunarodna konferencija pod nazivom Climate, last call u organizaciji Greenaccord

  • 75
  • 4
  • 0

Danas je znanstvena zajednica potpuno ujedinjena u mišljenju da je čovjek svojim aktivnostima utjecao na klimatske promjene na Zemlji i time uzrokovao velik opseg posljedica koje se i danas manifestiraju, a posebno su vidljive u poljoprivredi. Ugljični dioksid, uz metan, najznačajniji je današnji uzročnik zagrijjavanja zemlje. Profesor Jean-Pascal van Ypersele, klimatolog sa vodećeg Belgijjskog sveučilišta, potencirao je važnost brze reakcije: "Ukoliko se nastavi rast temperature, ako ne poduzmemo potrebne mjere, mozemo očekivati značajnije podizanje razine mora, kao i promjene u količinama oborina."

U našim krajevima manjak oborina

Imali smo prilike vidjeti i karte projekcija oborina prema kojima u našim krajevima možemo očekivati drastičnije smanjenje oborina. Naravno da se u takvom scenaciju mogu očekivati i problemi u proizvodnji hrane i opskbi stanovništva vodom. Promjenom klimatskih uvjeta mogu se očekivati i pojavnosti nekarakterističnih bolesti.

Ping pong velikih sila

Najveći zagađivači odgovorni su za akumulaciju CO2 i danas i kroz povijest industrije. Danas se radi pritisak na Kinu, Indiju i druge velike onečišćivače, ali odgovornost je na svim zemljama koje su to isto činile u prošlosti (SAD, Europa) jer problem nije samo ugljični dioksid koji se emitira danas, već i akumulativne emisije u zadnjih 100 godina.

Nedostaje političke volje

Ima puno znanstvenih koncepata i rješenja za kontolu rizika i prilagodbu novonastalim uvjetima. Jedino zajedničkim aktivnostima mozemo generirati promjene i osigurati pritisak na strukture vlasti, a kako bi industrija budućnosti imala što manji utjecaj na buduće naraštaje. "I političari imaju djecu i moraju razmišljati na jedini ispravni način, jer imamo samo jednu zemlju", naglasio je profesor Ypersele.

I poljoprivreda je važan uzrok problema

Metan je plin broj dva na ljestvici uzročnika efekta staklenika. Rješenja ima, kažu, u promjeni koncepata, prije svega u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, primarno u segmentu promjene ishrane zivotinja i u primjeni umjetnih gnojiva.


Tagovi

Poljoprivreda Ugljični dioksid CO2 Climate Last call Velike sile Jean-Pascal van Ypersele Klimatski uvjeti Efekt staklenika


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)