Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 28.08.2022. 07:30

Proizvodnja gnojiva: Europa je ovisila o Rusiji - kome se sada okrenuti?

Sankcije koje je Europa uvela, a onda nestašica plina i njegove visoke cijene dovode u pitanje proizvodnju gnojiva. Alternative ipak postoje

Foto: Depositphotos/valtron84
  • 2.292
  • 171
  • 0

Mineralna gnojiva koriste se za 50 posto proizvodnje hrane u Europi. Plin je glavna sirovina za njihovu proizvodnju, a Europa uvozi gotovo 40 posto potonjeg iz Rusije. Njegova nestašica i visoka cijena dovodi i do vrlo visokih cijena gnojiva, ali i smanjenja proizvodnje u svim značajnijim europskim tvornicama.

"Trećina našeg uvoza amonijaka, koji je bazično gnojivo te fosfata i kalijevog klorida, dolazi iz Rusije. Sveukupno, 60 posto uvezenih gnojiva dolazi iz Rusije i Bjelorusije", rekao je za euractiv Jacob Hansen, generalni direktor udruge Fertilizers Europe. 

Fosfat i kalijev klorid (potaša) dva su od tri glavna kemijska hraniva koja se koriste u komercijalnoj proizvodnji, a drugi je dušik.

Smanjuje se ovisnost o Rusiji

Ruska gnojiva nisu izravno pogođena zapadnim sankcijama, ali u određenoj mjeri jest njihov izvoz u ostatak svijeta i to zbog restriktivnih mjera budući da brodarske i osiguravajuće tvrtke naplaćuju visoke premije kako bi preuzele rizične isporuke. 

Osim toga, EU je zabranila sav uvoz kalijevog klorida iz Bjelorusije. 

"Industrija smanjuje svoju ovisnost o Rusiji, ali to je postupan proces, neće se događati iz dana u dan. Govorimo o milijunima kontejnera, stotinama brodova”, rekao je Hansen.

Neće biti lako zamijeniti Rusiju (Foto: Depositphotoss/Leonid_Eremeychuk)

Alternativa u Africi?

Moguće rješenje proizvođači vide u Maroku koji je jedan od rijetkih održivih alternativa ruskom gnojivu. Ta afrička zemlja čini već 40 posto europskog uvoza fosfata, a što bi se moglo povećati u nadolazećim mjesecima i godinama. 

Tijekom prvog tromjesečja 2022. marokanska državna grupacija za eksploataciju fosfatnog kamena te proizvodnju fosforne kiseline i gnojiva, zabilježila je promet od 24 milijarde eura – što je povećanje od 77 posto u usporedbi s prošlom godinom u istom razdoblju. Navodno bi se mogla povećati za 50 posto tijekom sljedeće četiri godine.

"Očigledno rješenje je kupiti više gnojiva iz Sjeverne Afrike - posebice Maroka - i Bliskog istoka te možda Južne Afrike", komentirao je Hansen. 

No, kada je u pitanju Afrika, stvari nisu tako jednostavne. Sankcije EU protiv Rusije uzrokovale su nestašicu hrane i gnojiva u zemljama tog kontinenta zbog čega je pritisak na Maroko, ali i Egipat te Južnu Afriku veći. Najvažnije im je osigurati kemijska sredstva za vlastito tržište i domaće poljoprivrednike. 

Što se tiče zamjene drugih zaliha potrebnih za proizvodnju, poput amonijaka, kojeg Rusija i Bjelorusija imaju u izobilju, Kanada i Alžir su navedeni kao potencijalni alternativni izvori.


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Rusko gnojivo Alternativa Maroko Fertilizers Europe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]