Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nuklearni otpad
  • 29.07.2019. 18:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Novi Grad

Šarović: Neka Hrvatska gradi odlagalište nuklearnog otpada, ali ne uz granicu sa BiH

Mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susjedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata naše zemlje u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici sa Bosanskim Novim i drugim opštinama. Mi se ne bunimo što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici sa BiH, ističe ministar Mirko Šarović.

Foto: WikimediaCommons/Indir Photography
  • 115
  • 17
  • 0

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovini istaknuo je danas kako le legitimno što BiH diže svoj glas protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, na granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Naglašava kako je opasnost mnogo veća nego što se to možda u javnosti iskazuje. "BiH ima pravo da ovu priču digne i na viši, međunarodni nivo jer bismo mi mogli trpjeti posljedice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice", istakao je Šarović.

Ukoliko do gradnje dođe, to odlagalište će se svake godine sve više puniti.

Kako će to uticati na ljude, životinje i biljke? 

"Niko ne voli to da vidi, a mi smo ni krivi ni dužni. Pitanje je kako bi se to reflektovalo na biljni, životinjski svijet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina. Mi imamo pravo da brinemo o svojim rijekama, planinama i zdravlju ljudi. Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali ga gradite 100-200 km od granice, a ne uz najčistiju evropsku rijeku i granicu BiH", poručio je državni ministar.

Šarović je dodao da u BiH nemamo procjene utjecaja odlagališta, ali da je i komunikacija sa Hrvatskom stranom izuzetno loša, navodi Klix

Hrvatska nije uvažila ni jedan argument BiH

"Mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susjedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata naše zemlje u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici sa Bosanskim Novim i drugim opštinama. Mi se ne bunimo što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici sa BiH. Kao kad bi neki vaš susjed svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu", kazao je dodajući da je pred dvjema zemljama težak period u kojem BiH treba iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući i međunarodna. 

Od Predsjedništva BiH očekuje da ovo pitanje stavi na dnevni red i da zaprijeti tužbom i arbitražom

Ujedinjeni bh. političari: Nećemo radioaktivni i nuklearni otpad u svom dvorištu

"Ne trebamo odustajati iako se Hrvatska dosad oglušila na sve zahtjeve. Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo. Oni se nisu libili da tuže bilo koga u regionu pa zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da mi svoje aktivnosti trebamo pojačati", istakao je na kraju Šarović.


Tagovi

Nuklearni otpad Deponija Mirko Šarović Trgovska gora Hrvatska Uticaj Tužba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete