Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 23.05.2015. 16:20

Gradi se Poduzetnički poljoprivredni inkubator!

Općini Drenovci odobren je projekt Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. Pored Općine Drenovci kao prijavitelja, u projektu sudjeluju i Vukovarsko-Srijemska županija, Poduzetnički inkubator BIOS i Lokalna agencija za razvoj Vjeverica d.o.o., kao partneri na projektu.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.048
  • 249
  • 0

Na prostoru nekadašnjeg sajmišta u Drenovcima, središtu istoimene općine u županjskoj Posavini, djelomice stradaloj u prošlogodišnjoj svibanjskoj poplavi, započeli su radovi na izgradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora (PPID), prvog u ruralnom području u Hrvatskoj, čija se izgradnja provodi u sklopu Operativnog programa regionalne konkurentnosti, a u 99-postotnom iznosu je financirana iz EU sredstava.

"Ovdje ćemo izgraditi oko 440 četvornih metara upravne zgrade, 420 kvadrata višenamjenske zgrade, 900 kvadrata vanjskog izložbenog prostora, 200 vanjske nadstrešnice za stoku i preko 2.000 kvadrata internih prometnica u okviru cijelog tog prostora", navodi direktorica Lokalne razvojne agencije Vjeverica iz Drenovaca, Ana Cvitković-Komesarović. Prema njezinim riječima, dio projekta trebala bi biti i izgradnja višenamjenske hale s edukacijsko-proizvodnim postrojenjima za preradu voća i povrća te proizvodnju proizvoda od brašna.

Sve više iseljavanja, potrebna pomoć Vlade

"Ovdašnji ljudi imaju resurse, žele i znaju raditi i usvojili su vještine proizvodnje primjerice kvalitetnih kolača ili sokova, ali ne znaju kako doći do tržišta i to što proizvedu prodati na tržištu. I tu ćemo biti mi da im pomognemo. To je naša zadaća i cilj", poručila je Cvitković-Komesarović, svjesna da bi bez podrške lokalne zajednice cijela priča o inkubatoru mogla ostati tek mrtvo slovo na papiru, odnosno inkubator bi mogao postati tek jedna u nizu promašenih hrvatskih investicija od koje će nekoliko godina koristi imati uzak krug ljudi, a potom niti oni.

Prema riječima načelnika općine Drenovci Jakše Šestića, zbog nedostataka posla i gubitka perspektive s drenovačkog područja iseljava sve više mladih, pa i cijele obitelji. Tko je kriv za takvo stanje, teško je reći. Lokalna samouprava u pravilu za sve nedaće okrivljava Vladu i nedostatak volje vladajućih da pomognu osiromašenim ruralnim područjima kakvo je drenovačko. Iz Vlade i resornih ministarstava uzvraćaju pak kako se zalažu za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske te ne mogu favorizirati jedno područje spram drugog.

"Molimo Vladu već duže vrijeme da oformi fond iz kojega bi se financirali troškovi koje u pokušaju da realiziraju neki od projekata koji se financiraju EU sredstvima imaju male i siromašne općine i gradovi, a takvih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji dosta. Mnogi od jedinica lokalne samouprave imaju ideje kako pokrenuti gospodarsku aktivnost, ali nemaju primjerice novca za izradu potrebne dokumentacije", kaže zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba koji smatra kako je početak gradnje PPID-a velika prilika za male poduzetnike i poljoprivrednike s područja općine Drenovci.

Ipak se može

Ovo je zanimljiv projekt koji će u sljedećih dvije dana potpuno zaživjeti i ova će ideja biti u funkciji da će donijeti nova radna mjesta i omogućiti poduzetnicima da se prerađivački dio proizvodnje ostvari i da dođemo do nekih obiteljskih proizvoda i stvorimo novu vrijednost, mišljenja je zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz. Prema njegovim riječima, na poziv za dostavu projektnih prijava za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu pristiglo je oko 150 prijava. Nakon provedenog postupka procjene, kojeg su proveli Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), za 15 projekata donijete su odluke o financiranju, a među kojima i za PPID.

"Svaki deseti podnositelj je prošao, a među njima bili ste i vi i to nije mala stvar. Priča o EU fondovima nije jednostavna, ali je moguća. Upravo ste vi to i dokazali, a posebice mi je drago što je riječ o maloj općini koja je prošle godine doživjela i katastrofalnu poplavu, ali ovime pokazuje kako se uz trud i rad može puno postići", rekao je Puljiz navodeći kako je vrijednost projekta nešto veća od 12,4 milijuna kuna od čega je 99% sufinancirano iz EU sredstava. Onaj preostali potrebni jedan posto moraju osigurati županija i općina.

Foto: depositphotos.com, @pedro2009


Tagovi

Poduzetnici Ulaganje Inkubator Poljoprivreda Hale Podnositelj Ruralni razvoj Regionalni Razvoj Drenovci Željko Cirba Ana Cvitković-Komesarović Jakša Puljiz Jakša Šestić Resursi Proizvodnja Poljoprivredni inkubator Vjeverica Vukovarsk


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner