Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 21.05.2022. 12:40
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Vučić i Orban otvorili 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Hvala našim seljacima u poljoprivredi koji će da održe Srbiju i dobar deo regiona u životu, rekao je na otvaranju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Đorđe Lalić
  • 668
  • 523
  • 0

Danas je svečano otvoren 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu koji će okupiti preko 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja sveta i trajaće do petka 27. maja.

Na samom početku obratio se predsednik Vlade Mađarske, koja je i zemlja partner, prvi put posle 12 godina, Viktor Orban sa rečlma da je uprkos galopirajućoj inflaciji i rastu cena, dobra vest da Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku.

Viktor Orban je zajedno sa Aleksandrom Vučićem otvorio 89. Sajam poljoprivrede

"Naša ekonomska saradnja do sada nije bila ovako jaka kao danas, očekujemo srpske investitore u Mađarskoj. Ne pristajemo na ekonomski neprihvatljive mere koje se donose u Briselu, kada je reč o povećanju cena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atmoskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama", upozorio je Orban i dodao da je on čovek sa sela.

"U selu kod nas je zakon da ako imaš zemlju moraš da je obrađuješ, to je zakon koji ne sme da se pogazi."

Prelazimo 200 miliona evra razmene

O važnosti bilateralnih odnosa govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je naš komšija bila sedma zemlja Evropske unije u nivou trgovinske razmene sa Srbijom.

"Mađarska je danas broj 2, a ukupno u ovoj 2022. godini zemlja broj 3. Neverovatan je napredak spoljotrgovinskih odnosa u poljoprivredno-prehrambenom industriji, prelazimo 200 miliona evra razmene", rekao je predsednik Srbije i spomenuo predlog Srbije Mađarskoj za čuvanje energenata.

Vučić je govorio o spoljnotrgovinskim odnosima dveju zemalja

"Mi nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta. Premijer Orban mi je odmah rekao, Aleksandre, nema problema - rešeno", i dodao da ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija će biti tu, a ako nama nešto nedostaje, prvi poziv ćemo uputiti njima.

Vučić se ovom prilikom zahvalio i našim proizvođačima.

"Hvala našim seljacima u poljoprivredi koji će da održe Srbiju i dobar deo regiona u životu, da ljudi imaju dovoljno hrane. Ako se ne promeni nešto na istoku Evrope, značajan deo sveta biće u velikom problemu u potrebi za elementarnim količinama hrane. Tako da je za nas izuzetno važno da vežemo i poljoprivredu i energente i industriju, da radimo vredno", rekao je Vučić koji je potom proglasio Sajam otvorenim.

Izložba stoke i poklon igra

Podsetimo, da će tokom sajamskih dana u hali 3 biće muzejski eksponati od motike do najsavremenijih mašina. Tradicionalno biće organizovana i izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi želeti da vide, jeste najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u julu napuniti četiri godine, simentalske rase.

Danas zvanično otvoren 89. Sajam poljoprivrede

Pored Mađarske kao zemlje partnera, zemlja prijatelj ove godine je Italija, generalni sponzor je Globos osiguranje, a višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra.

Ono što možda i najviše privlači posetioce jeste poklon igra u kojoj sa kupljenim ulaznicama mogu da osvoje traktor ili neku od vrednih priključnih mašina.


Foto prilog


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Viktor Orban Aleksandar Vučić Spoljnotrgovinska razmena Otvaranje Novosadski sajam


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner