Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.06.2017. 14:00

Kiša i pljuskovi će ometati poljske radove

Vremenske prilike uveliko će ometati provođenje aktuelnih poljskih radova, a smjene sunčanih i kišnih perioda pogoduju razvoju biljnih bolesti.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy
  • 715
  • 45
  • 0

Prema podacima prgonostičkih modela, prvih par dana sedmice pred nama vremenske prilike će se postepeno pogoršavati. Najveće količine padavina, koje bi u Bosni mjestimično mogle dostići do 25 l/ m2, izgledne su u srijedu 07.06.2017. godine, kada će uz pad temperatura djelimično osvježiti.

Nakon prolaska ove hladnije fronte, doći će do stabilizacije vremena u dane narednog vikenda, mada i dalje uz mogućnost povremenih pljuskovitih padavina praćenih grmljavinom, izraženije u poslijepodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature u većem dijelu sedmice kretaće se između 11 i 16, u Hercegovini do 18 °C. Najviše dnevne temperature vazduha dostizaće od 24 u unutrašnjosti, do 30 °C na jugu zemlje.

Sa približavanjem vikenda malo će zahladniti. Ovakve vremenske prilike uveliko će ometati provođenje aktuelnih poljskih radova, a smjene sunčanih i kišnih perioda pogoduju razvoju biljnih bolesti, stoga je preporučljivo preduzeti mjere zaštite.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za utorak najavuljuju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima u sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Padavine lokalno mogu biti i obilnije, praćene jakim udarima vjetra, a ponegdje i gradom. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu od 17 do 22, a dnevne od 24 do 30 °C.

U srijedu će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Prije podne kiša je moguća ponegdje u Krajini i centralnim područjima Bosne. Tokom poslijepodneva kiša, uglavnom, u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugu od 15 do 19, a dnevne od 18 do 24, na jugu od 26 do 30 °C.

U Bosni će u četvrtak u jutro biti oblačno, uz postepeno razvedravanje. U Hercegovini vedro. U jutarnjim satima slaba i kratkotrajna kiša je moguća na istoku Bosne. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugo od 15 do 20, a dnevne od 20 do 25, na jugu od 27 do 31 °C.

U petak sunčano. Jutarnje temperature od 6 do 11, na jugo od 10 do 15, a dnevne od 22 do 27, na jugu do 29 °C.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Pljuskovi Mjere zaštite Kiša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.