Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 20.09.2023. 07:30

Na što treba paziti kod berbe i čuvanja plodova kruške?

Ovisno o tipu i sorti određuje se trenutak berbe, ali i mogućnost čuvanja. Donosimo nekoliko bitnih savjeta.

Foto: Depositphotos/mycola_adams
  • 1.914
  • 92
  • 0

Vrijeme je za berbu krušaka, a za zimu ih treba uskladištiti i sačuvati. One su nešto osjetljivije od jabuka i zbog toga cijelom procesu trebamo pristupiti pažljivije. Za čuvanje se odabiru zdravi i čvrsti plodovi, najbolje da su u početnoj fazi zrelosti.

Trebamo razlikovati europske sorte Pyrus communis koje se u najvećem broju odlikuju karakterističnim kruškastim oblikom i sočnim mesom, od azijskih sorti Pyrus pyrifolia koje imaju okrugli oblik i hrskavije plodove.

Optimalno vrijeme berbe

Termin berbe nije isti za sve sorte, kao ni za oba tipa krušaka. Kada su u pitanju europske sorte, one se ne beru kada je plod u fazi zrelosti. Takvi plodovi bi tijekom čuvanja vrlo brzo propali, jer se razvijaju procesi truljenja.

Berba se obavlja u trenutku kada je plod spreman, dok se još uvijek odlikuje čvrstoćom. Postoje razne metode određivanje tog trenutka, od starih načina do onih uz pomoć suvremenih instrumenata.

Kako odrediti je li voće zrelo za berbu?

Za hobi uzgajivače najbolji je znak kada plod koji visi lagano povučete prema gore. Ako se peteljka odvaja od grančice, vrijeme je za berbu.

Izbor sorte za čuvanje

Veliki utjecaj na dužinu razdoblja čuvanja ima izbor sorte. Rane, ljetne se mogu čuvati kraće vrijeme, dok se najduže čuvaju kasne, zimske sorte. Većina zahtijeva da se nakon berbe rashlade u razdoblju do osam tjedana kako bi se razvila bolja tekstura i okus.

Azijske se beru nešto zrelije, ali se mogu čuvati u razdoblju do tri mjeseca. U slučaju da ih predugo ostavite na grani, plodovi počinju fermentirati i dobivaju alkoholni okus.

Birajte čvrste i zdrave plodove

Za skladištenje odaberite samo zdrave, čvrste plodove bez znakova oštećenja, napada štetnika ili simptoma bolesti. Kao pričuvno skladište mogu vam poslužiti drvene gajbice i kartonske kutije s otvorima za ventilaciju. Slojeve odvojite papirom. Plodovi se ne bi trebali dodirivati.

Idealni uvjeti skladištenja su vlaga od 85 do 90 posto i temperatura 0°C. Ovisno o sorti mogu se skladištiti u ovakvim uvjetima i do pola godine. Kada ih uzmete iz ovakve sredine, ostavite ih na sobnoj temperaturi između tri do deset dana da potpuno sazriju.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Berba kruške Plod kruške Skladištenje kruške Čuvanje kruške Sorte za čuvanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.