Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miskantus
  • 26.10.2020. 14:00

Kako se uzgaja miskantus - energetska trska?

Dobijena biomasa energetski se može iskoristiti na više načina, a da bi se ostvarili visoki i stabilni prinosi miskantus za svoj rast i razvoj traži dosta vode pa su za njega pogodna vlažnija, delimično zabarena zemljišta, ističe stručnjak za ratarstvo PSSS Loznica Milica Popadić.

Foto: Depositphotos/leungchopan
  • 1.928
  • 76
  • 0

Većina zemalja u svetu poslednjih godina usmerava svoja istraživanja u pronalaženju najracionalnijeg načina korišćenja obnovljivih izvora energije. Kako bi osigurale snabdevanje neophodnim energentima sve više se okreću proizvodnji ovakvih useva. Jedan od njih je i miskantus koji pripada familiji trava, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Loznica Milica Popadić.

Miskantus je poreklom iz istočne Azije gde raste kao samonikla biljka pod nazivom kineski šaš ili slonova trava. U zemljama zapadne Evrope od 2002. godine gaji se na preko 500 ha kao bioenergetski usev, a u Srbiji od 2005. godine na oglednim poljima, da bi se proširio i na komercijalnu proizvodnju na oko 100 ha.

Miskantus - energetska trska pogodna za komercijalni uzgoj

Kako smo ranije pisali, u godinama maksimalne fotosintetske aktivnosti (od 2. do 7. godine) miskantus ima godišnji prirast drvne mase gotovo kao i šumski zasad. Dobijena biomasa energetski se može iskoristiti na više načina, a jedan od najjednostavnijih je sagorevanje osušene (cele ili briketirane) biomase u kotlovskim postojenjima. Složenijim tehnološkim postupkom iz celuloze se dobija etanol za proizvodnju tečnih biogoriva.

Voli zabarena zemljišta, osetljiv na mrazeve

Da bi se ostvarili visoki i stabilni prinosi miskantus za svoj rast i razvoj traži dosta vode pa su za njega pogodna vlažnija, delimično zabarena zemljišta. Optimalna pH zemljišta je 5,5 - 7,5 bez obzira da li se radi o peskovitim ili plodnim zemljištima. Što se tiče toplotnih uslova u prvoj godini je osetljiv na mrazeve, posebno u plićoj sadnji. Iz tog razloga preporučuje se dublja sadnja, a u kasnijim godinama već je otporniji na niske temperature.

Miskantus ostaje na istom zemljištu oko 20 godina. Najbolji predusevi su mu prirodne trave i leptiranjače. Može uspevati i na površinama koje nisu pogodne za gajenje njivskih useva jer nema velike zahteve.

Potrebno 15.000 rizoma za jedan hektar

Pred osnovnu obradu, u toku jeseni, trebalo bi zaorati odgovarajuću količinu stajnjaka ili siderata, na osnovu plodnosti zemljišta. Predsetvenu pripremu obaviti u proleće pred sadnju, a optimalan rok je sredina aprila. Pre sadnje ili posle nicanja biljaka mogu se uneti i NPK đubriva i to po 50 kg/ha azota, fosfora i kalijuma.

Prednosti i mane stajnjaka i kojim mašinama ga uneti u zemlju?

Sadnja se obavlja kada prođe opasnost od mrazeva. Sade se odsečci rizoma dužine 10 cm, sa dva - tri okca. Optimalan broj biljaka se postiže sadnjom jednog do dva rizoma na metar kvadratni na dubinu od 10 cm. Potrebno je oko 15.000 rizoma za jedan hektar. Gušća sadnja pogodnija je za prve godine iskorišćavanja ali ne i kasnije godine korišćenja kada se biljke izbokore, ističe loznički stručnjak.

Međuredno kultiviranje i okopavanje

Prihranjivanje se obavlja azotom pre izbijanja nadzemnih stabala. Najvažnije mere nege u prvoj godini su međuredno kultiviranje i okopavanje čim se pojave nadzemna stabla. U sušnom periodu potrebno je navodnjavanje. Tokom zime obavlja se pokrivanje useva slamom da bi se zaštitio od izmrzavanja. U narednoj godini ponovo je važno mehaničko suzbijanje korova dok biljke ne pokriju međuredni prostor.

Jednogodišnja stabla, koja izbijaju iz rizoma, su uspravna, čvrsta, elastična i ne poležu, visine tri do četiri metra. U rizomima se tokom cele vegetacije nakupljaju hranljive materije koje će biljka u narednoj godini iskoristiti za porast novih stabala. Maksimalnu visinu biljke dostižu krajem septembra kada se na vrhu formiraju cvasti metlice.

Tehnološka zrelost tokom zime

Tokom jeseni opada sadržaj vode u stablima i biljni asimilativi se premeštaju iz listova u rizome. Sledeće godine iz rizoma započinje rast novih stabala i listova kada zemljište dostigne temperaturu 10 - 12 stepeni.

Miskantus, građevinski materijal budućnosti sa - njive

Biljke dospevaju u tehnološku fazu tokom zime (januar - februar) pa se berba useva izvodi tokom februara kada stabla odbace listove i imaju najmanje vode. Košenje stabala se obavlja rotacionim kosačicama ili silokombajnima. U prvoj godini prinos biomase je mali dok se u kasnijim godinama on povećava. U godinama maksimalne produkcije dobija se 10-25 t/ha stabala sa oko 30 odsto vode. Pokošena stabla se vezuju u snopove, dosušuju na polju, a zatim slažu pod nadstrešnice gde se čuvaju do dalje upotrebe, navodi Popadićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Miskantus Milica Popadić Kineski šaš Biomasa Uzgoj Đubrenje Rizomi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...