Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponija
  • 13.03.2020. 15:00
  • Bruxelles, Belgija

Cirkularna ekonomija - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Najveća urbana farma u Evropi smeštena je u Briselu. Uzgajaju ribu i povrće na krovovima najveće gradske tržnice. Odgovara strogim specifikacijama cirkulane ekonomije.

Foto: Facebook/BIGH
  • 449
  • 48
  • 0

Na briselskim krovovima smeštena je najveća evropska gradska farma. Tu se istovremeno uzgaja riba i povrće, uz ispunjavanje strogih kriterijuma cirkularne ekonomije. Osnivač BIGH-a, kompanije koja se bavi akvaponskim uzgojem, Stiven Bejkers, kaže da urbani uzgoj planira da proširi i preko granice.

Gradska farma na 4.000 m2 uzgaja ribu i povrće

Ribu proizvedenu u Briselu moguće je jesti otkad je belgijski arhitekta Stiven Bejkers, pionir urbane poljoprivrede, osnovao BIGH (Building Integrated Greenhouses) 2015. godine te izgradio farmu površine od 4.000 m2  koja je smeštena u srcu belgijskog glavnog grada, na krovu Fudmeta - velike tržnice poznate kao "trbuh Brisela", koja svakog vikenda privuče više od 100.000 posetioca.

"Oduvek sam imao viziju grada kao rešenje, a ne problem. Istražio sam načine kako da ga učinim produktivnim", rekao je za euractiv Bejkers. "Kao arhitekt takođe sam video potencijal u produktivnom stakleniku gde biljke regulišu klimu i istovremeno pročišćavaju vazduh od CO2", dodao je.

Ova farma usvaja model cirkularne ekonomije osiguravajući da se ništa ne izgubi i sve se ponovno iskoristi. Energija farme prvenstveno dolazi iz solarnih panela.

Pomoću izlučevina riba neguju biljke

BIGH-ova hrabrost leži u činjenici da uzgajaju ribu usred grada i pomoću njihovog izmeta neguju biljke. Prugasti grgeč, poreklom iz Južne Amerike, uzgaja se u velikim ribnjacima. U njima biofilteri pročišćuju njihove izlučevine kako bi ih pretvorili u nitrite, a zatim u nitrate, koji se  koriste kao hranjive materije za uzgoj paradajza, patlidžana i paprika u stakleniku.

U ribnjacima se uzgaja prugasti grgeč

"Odabir prugastog grgeča temelji se na činjenici da je reč o kvalitetnoj ribi, čiji metabolizam i način života dobro odgovaraju zatvorenom sistemuKuvari ga cene zbog izvrsnog mesa i svežine", pojašnjava Bejkers. 

Proizvedeno povrće se nalazi na policama marketa

Iznad akvaponskog uzgoja je automatizirani visokotehnološki staklenik, gde su navodnjavanje i svetlost dobro raspoređeni i kontrolisani. Na velikim grejanim kliznim površinama raste nekoliko biljnih vrsta koje se nakon berbe isporučuju lokalnim prodavnicama.

Otvoreni povrtnjak koristi se i kao poligon za urbanu poljoprivredu, s pokušajem društvene i profesionalne reintegracije osoba koji se putem Udruženja "Groot Eiland" brinu o voću i povrću, prevoze ih u restoran Udruženja i pripremaju.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Ovakav uzgoj bez primene antibiotika, pesticida ili sintetičkih đubriva uskoro će preći granicu, a primjeniće se u Francuskoj, ali i u drugim evropskim gradovima. "Planiramo nekoliko projekata u Belgiji i Francuskoj. Prilike su brojne", zaključio je Bejkers.

Kako izgleda ova farma, pogledajte u videu:


Tagovi

Akvaponija Uzgoj riba Uzgoj povrća Proizvodnja na krovu Cirkularna ekonomija Brisel Stiven Bejkers Prugasti grgeč


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.