Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 05.06.2017. 16:30

Jedini pravi insekticid dozvoljen u eko proizvodnji

Ostali pripravci dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji djeluju na sasvim drugačije načine na štetnike, dok je Laser kontaktno-probavni insekticid iz grupe naturalita s vrlo širokom spektrom djelovanja.

  • 9.800
  • 523
  • 0

Iz tvrtke Agrochem Maks kažu kako je Laser jedini pravi insekticid dozvoljen u ekološkoj proizvodnji, a da to zaista i je tako, potvrđuje to da svi ostali pripravci dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji djeluju na sasvim drugačije načine na štetnike, dok je Laser kontaktno-probavni insekticid iz grupe naturalita s vrlo širokom spektrom djelovanja.

Laser je naturalit dobiven iz bakterije Saccharopolyspora spinosa i zbog svih svojih dobrih ekotoksikoloških svojstava dobitnik je nagrade Green Chemistry u SAD-u. Osim što je dozvoljen u ekološkoj proizvodnji razvrstan je izvan skupine otrova. Izvrsno djelovanje Laser pokazuje na tripse, muhe, gusjenice, moljce, sovice i zlatice. Važno je primijeniti ga u pravom trenu, a to je na odložena jaja i pri pojavi prvih ličinki jer tada pokazuje najbolje djelovanje i utječe na smanjenje brojnosti idućih generacija.

Vrlo širok spektar djelovanja

Osim za suzbijanje tripsa na jagodama, paprici, luku, češnjaku, kupusnjačama uz vrlo kratke karence, koristimo ga za suzbijanje gusjenica i minera na rajčici, bademu, kestenu, lijeski, špinatu i blitvi.

Šteta od orahove muhe

Laser je u nasadima oraha nezamjenjiv za suzbijanje orahove muhe koja predstavlja sve veći problem.

Orahova muha obično leti od sredine srpnja do sredine rujna i može nanijeti puno štete na plodovima, pravo vrijeme za suzbijanje je kada počne odlagati jaja na zelenu ljusku ploda. Često se štete na plodovima oraha nalaze i kod pojedinačnih stabala, pa i njih uspješno možemo spriječiti primjenom Lasera.

U vinovoj lozi za suzbijanje pepeljastog i žutog grozdovog moljca koristimo Laser u fazi prije i nakon cvatnje.

Grozdov moljac

Borovnica, ribizl, ogrozd, šparoga, artičoka samo su neke u nizu manje zastupljenih kultura u kojima se Laser koristi za suzbijanje mušica, osa listarica ili savijača.

Sve veći problem vinskih muha u vinogradu

Pripravak Laser

U nekoliko posljednih godina sve veći problem u vinogradima počinje raditi Drosophila suzukii (vinska muha pjegavih krila). U svijetu je poznat veliki broj vinskih muha, no ova je različita po tome što jaja odlaže u plodove voća u zriobi. Štete nanosi i na malini, kupini, borovnici, smokvi, trešnji, breskvi i šljivi. Plodovi su najosjetljiviji u fazi zrenja kada počinju mjenjati boju. Ženke jaja odlažu u plodove i time osim primarne štete nanose i sekundarnu jer se na mjestu uboda u plod javljaju bolesti i truleži. Obzirom da pripravak za suzbijanje treba primjeniti kratko prije berbe, potrebno je izabrati djelotvoran pripravak s kratkom karencom kakav je Laser.

U Italiji se za suzbijanje Drosophile suzukii već nekoliko godina Laser vrlo uspješno koristi, a obzirom da je u primjeni vrlo važna pravovremenost razvili su i modele primjene.

Štetnici na malini

Maksimalni broj tretiranja u vegetaciji ide od 2-4 ovisno okulturi u kojoj se primjenjuje.

Obzirom da djeluje na veliki broj štetnih kukaca od kojih se neki često nalaze na teško dostupnim mjestima preporučamo kod primjene dodati kvalitetan okvašivač - Master Wett u količini 10 ml u 100 l vode. Šest sati nakon primjene otporan je na oborinsko ispiranje, a 12-24 nakon primjene potpuno se upije u list tretirane kulture.

Za više informacija o pripravku, obratite se tvrtki Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Nataša Mužević


Tagovi

Agrochem Maks Laser Insekticid Ekološka proizvodnja Orahova muha Mušice Savijač


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!