Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanacija poplava
  • 17.05.2023. 15:00

Biljke se dave u vodi: Što sa zemljištem poslije poplave?

Voda sa sobom nosi sve, od stabala drveća do raznih kontaminirajućih tvari i nepoznatih bakterija. Što duže stagnira, to su veće štete.

Foto: Senka Cvek
  • 2.462
  • 140
  • 0

Nažalost, poplave koje su nas pogodile ovih dana, naša su stvarnost i ovoga proljeća. Od vode ne možemo pobjeći. Pored poplavljenih kuća, imovine i gubitka sredstava za život, mnogi od nas će imati dodatnu brigu sanacije vrtova i dvorišta, ali i njiva, voćnjaka i vinograda, o čemu ćemo također pisati. 

Koje su opasnosti?

Poplava znači da je površina pod vodom duže od jednog dana, ali će sanacija i oporavak biti neophodni i nakon kratkotrajnog plavljenja. Što duže voda stoji i natapa zemlju, smanjuje se količina kisika što negativno utječe na procese koji se odvijaju u biljkama. Možemo reći da se biljke "dave u vodi". One venu, ali to uvenuće nije posljedica nedostatka vode već korijen ne može disati i usvajati vodu.

Voda nosi sa sobom sve, od srušenog drveća do sadržaja septičkih jama, a poseban problem je ako dođe u kontakt s industrijskim postrojenjima, skladištima gnojiva, opasnim i kontaminiranim sredstvima ili nepoznatim bakterijama.

Ljudi koji se susreću s poplavama znaju koliko vremena, sredstava i rada moraju uložiti da bi se sve popravilo i dovelo u red. Proces oporavka tla nakon ovakve nesreće ovisi od jačine poplave, dužine stagniranja vode i jačine štete. Uklanjanje vode s parcele, iz vrta, voćnjaka ili dvorišta nekada ide brzo kako se voda povlači, a nekad to traje danima. Ispumpavanje vode stvorit će dodatni trošak.

Voda će se negdje danima povlačiti

Ugrožena plastenička proizvodnja

Sve što je voda donijela potrebno je ukloniti i područje očistiti. Voda donosi voluminozni materijal, ali i mulj, biljne ostatke. Čuvajte se kontaminacije. Poplavna voda nije bezazlena i sa sobom nosi puno opasnih tvari, bakterija i morate biti posebno oprezni. Većina jednogodišnjeg povrća i bilja će biti uništeno, dok su višegodišnji grmovi i drvenaste kulture otporniji.

Mijenja se populacija mikroorganizama, narušava struktura, tlo se zbija. Ako voda prirodno otječe, to je najbolje. Izbjegavajte korištenje mehanizacije po vlažnoj zemlji, jer će izazvati dodatno zbijanje. U ekstremnim slučajevima bit će potrebno obaviti dezinfekciju.

Troškovi za poljoprivrednike bit će veliki, od gubitka uroda, sadnica, do uništene opreme i strojeva. Posebno će biti ugrožena plastenička proizvodnja.

Nadoknaditi hranjive tvari

Voda osiromašuje sadržaj hranjivih tvari i bit će ih neophodno nadoknaditi. Upotreba stajnjaka, komposta, glistenjaka i malčiranje, doprinijet će vraćanju biološke ravnoteže. Učinite barem priručni test na pH reakciju. Poplavljena zemlja često postaje kiselija. 

Kojih je 6 koraka do plodnog zemljišta?

Biljkama koje prežive prijeti napad bolesti i štetnika. Često se na biljkama javlja trulež, pepelnica, plamenjača, monilija. Osjetljivost na napad kukaca je povećana. Pripremite se za tretiranje nasade. Nemojte žuriti s rezidbom oštećenog grmlja i stabala. Jaka rezidba će izazvati dodatni stres i može doprinijeti uvenuću.


Tagovi

Poplava Oporavak zemlje Sanacija zemljišta Sanacija poplavljenog zemljišta Nakon poplave Povlačenje vode Voda u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]