Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi razvoj
  • 01.01.2015. 17:50

Što je to održivi razvoj i kako ga postići?

Ne smijemo zaklati kravu od koje očekujemo da nam sutra donosi mlijeko. Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

Foto: depositphotos.com
  • 874
  • 23
  • 0

Što je to održivi razvoj? Što kad nestane resursa? Koncept održivosti nastao je u šumarstvu. U međuvremenu se proširio pa govorimo o političkoj, gospodarskoj, financijskoj, okolišnoj održivosti. Svjedoci smo velike neravnopravnosti u svijetu.

Najbogatiji koriste 85 % resursa, a čine 20 % populacije, dok proizvode i 90 % otpada. Zato je važno govoriti o održivom razvoju. Osim okolišne ravnoteže, podrazumijeva gospodarsku sigurnost te društvenu pravednost.

Ako posječeš jedno drvo, trebaš posaditi novo.

Održivi razvoj zasniva se na balansu, vodi računa o prirodnoj i kulturnoj baštini, promovira pravilnu raspodjelu dobara te smanjuje siromaštvo.

Održivi razvoj je potrošnja koja je manja od sposobnosti obnavljanja.

Održivi razvoj donosi promjenu cijelog koncepta na kojem funkcioniramo, pa i nas samih. Institucionalni okvir i javne usluge moraju osigurati preduvjete za to i planirati strategiju i razvoj poštujući načela održivosti - manji fokus na maksimalni profit, a veći na dobrobit za zajednicu i okoliš. Bez napora i truda svakog pojedinca ipak nema promjene. Ključna je suradnja svih sektora.

Kupujmo sezonske, lokalne proizvode. Vozimo bicikl. Birajmo ekološke proizvode i one koji troše manje energije. Održivost je umjetnost pravilnog izbora unutar postojećih, ne idealnih okvira.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Održivi razvoj Koncept održivosti Resursi Neravnopravnost Potrošnja Obnavljanje Okolišna ravnoteža Strategija