Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 11.09.2015. 11:10

Opet loše prognoze za pšenicu!

Predviđanja uglednih svjetskih analitičara govore da su zalihe vlage u tlu na izmaku i da je u brojnim ratarskim regijama u svijetu prijeko potrebna kiša!

Foto: depositphotos.com/fotokostic
  • 802
  • 100
  • 0

Nakon što se svjetsko tržište žitarica napokon oporavilo od panike koja je vladala zbog iznimno sušnog razdoblja koje je pogodilo Europu i Australiju, najnovije razdoblje suše pod upitnik sada stavlja ruske žitarice. Istovremeno, područje Južne Amerike potresa prekomjerna vlaga.

Ruski farmeri - čija je ovogodišnja proizvodnja žitarica premašila prošlogodišnja predviđanja, kada je postojala bojazan da će manjak vlage imati veliki utjecaj na ozime usjeve - sada se ponovno suočava sa sušom u mnogim regijama.

"Značajna suša vlada u području od Ukrajine do središnje Rusije", prenose trgovci na glavnim europskim robnim kućama, koji imaju veliki interes u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Očitovanja slijede poziv na oprez Međunarodnog vijeća žitarica, koje je upozorilo da već sada sušno vrijeme izrazito skraćuje optimalno vrijeme sjetve uljane repice u Ukrajini - i to samo na razdoblje od 10 do 15 kolovoza. Predviđena površina sjetve jest 823.000 hektara, što je uobičajena površina sjetve te kulture, iako ovaj je iznos ispod petogodišnjeg prosjeka od milijun hektara.

Zaključak je da je za pravovremenu sjetvu itekako prijeko potrebna kiša, a ukoliko ne dođe do promjene vremena, uzrokovat će nagli pad proizvodnje.

Male rezerve vlage u tlu

Andrey Sizov, direktor moskovske grupacije SovEcon također naglašava da razdoblje suše u nekim dijelovima Rusije dugo traje i to u prethodnih nekoliko tjedana. "Naša predviđanja govore da su rezerve vlage u tlu na izmaku", osobito u sjevernoj Rusiji - ključnoj regiji u kojoj se proizvodi pšenica za izvoz.

Ipak, Sizov napominje da je zimska sjetva žitarica u Rusiji obavljena na 3.2 milijuna hektara, a u nekim područjima kao što je dolina rijeke Volge vlažnost je zadovoljavajuća, stoga radove treba obaviti odmah.

"Prognoze govore da će u narednom razdoblju europski dio Rusije ipak očekuje kiša, u prosjeku 10 do 20 mm", ističe Sizov.

MDA, američki servis prognoze vremena, najavljuje mjestimične pljuskove u sjeverozapadnoj Ukrajini, Rusiji, Središnjoj ruskoj regiji i dolini Volge. "Kiša će poboljšati stanje tla za sjetvu ozime pšenice, no u mnogim područjima to nije dovoljno i potrebnije su veće oborine", stoji u napomeni MDA.

Brazilska zabrinutost

S druge pak strane, Michael Cordonnier, poznati agrarni analitičar, ukazuje na zabrinutost Brazila, koji kao višegodišnji uvoznik pšenice, morat će se okrenuti od Južne Amerike, odakle najčešće uvozi robu i potražiti dalje, kako bi zadovoljio zahtjeve za žitaricama.

"Brazilski su mlinari zabrinuti da neće biti dovoljno pšenice proizvedene u zemljama Mercosura (zajedničko tržište Južne Amerike)", ističe Cordonnier. Istovremeno, postoji bojazan od pojave El Nina, koji bi baš u vrijeme žetve mogao uzrokovati pojavu jakih kiša i prekomjerne vlage, poglavito u području Argentine i Brazila.

Gubici u Argentini

"I sam Brazil već uočava probleme početkom žetve", nastavlja Cordonnier, budući da prvi rezultati pokazuju neujednačenost u kvaliteti i količini prinosa, što je odraz jakih kiša u srpnju.

U susjednoj Argentini, glavnom južnoameričkom izvozniku pšenice, rekordne su prošlomjesečne kiše uzrokovale gubitak na usjevima od, procjenjuje se, 500.000 hektara. Prošlotjedna analiza na tržištu Buenos Airesa procjenjuje nešto manji gubitak, na razini 2% usjeva, što je ekvivalent površini od 75.000 hektara.

Vrlo je vjerojatno da će alternativa južnoameričkim tržištima Brazilu biti tržišta Sjeverne Amerike, iako se kao potencijalno tržište spominje i Njemačka.

Foto: depositphotos.com/fotokostic


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Ozimi usjevi Sovjetski savez Argentina Brazil El Nino Žitarice


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić