Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 18.05.2015. 18:00
  • Međimurska

Zaštita luka i češnjaka

Obavijest Savjetodavne službe za povrćarima.

  • 312
  • 9
  • 0

Preporukom od sredine i kraja mjeseca travnja, proizvođače luka (zimskih usjeva i proljetnoga luka iz lučica), upozoravali smo na pojavu prezimljujuće populacije lukove muhe (Delia antiqua), te na potrebu zaštite spomenutih usjeva od uzročnika bolesti, prvenstveno plamenjače. U razdoblju od 13 do 16. svibnja, kiša je u Međimurju padala svakoga dana, te je ukupno zabilježeno od 17,2 mm oborina na mjernom lokalitetu Trnovčak, pa do 25,00 mm na lokalitetu Orehovica.

Nove oborine očekujemo u drugom dijelu ovog tjedna. Već od sredine studenoga prošle 2014. godine, plamenjača luka (Peronospora destructor) se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (akumulacijska jezera), a oboljeli usjevi zimskoga luka, izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana, uzgajane od ožujka, bilo sadnjom lučica ili sjetvom sjemena.

Trenutno su na plamenjaču vrlo osjetljivi usjevi luka iz lučice posađeni tijekom ožujka, jer se plamenjača prenosi skrivenim zarazama na lučicama. Odnosno ugrožena su i sva polja luka uzgajanog od proljeća ove godine izravno iz sjemena, ako se u blizini nalaze zimski luk ili proljetni luk iz lučice.

Prema mnogim iskustvima, prohladna razdoblja s vrijednostima temperature zraka od 6° do 10°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose odnosno magle i s povišenom vlažnošću zraka od 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka. Osjetljivost proljetnog luka na razvoj plamenjače naglo raste nakon razvoja trećeg i četvrtog lista. Stoga je takve usjeve potrebno redovito štititi od navedene bolesti, a naročito ako se na udaljenosti od 800 do tisuću metara, na parcelama uzgaja zimski luk. Izbor pripravaka navodimo u Tablici 1.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu luka od različitih uzročnika bolesti:

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak - plamenjača

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno suzbijati više puta s razmakom od 7 do 10 dana i utrošiti najmanje 400 litara škropiva po hektaru, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja npr. Inex-A ili Silwett.

U usjevima zimskog luka preporučujemo u zadnjim mjerama zaštite suzbijati i uzročnike truleži glavica luka (siva plijesan - Botrytis spp.), a pri izboru sredstva u zadnjim zaštitama vodite računa o propisanim karencama.

Prezimljujuću populaciju lukove muhe preporučili smo suzbijati u dva navrata tijekom travnja, pa sada primjena insekticida u usjevima luka nije potrebna.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Tagovi

Fungicidi Međimurje Kiša Plamenjača Savjeti Drava Zimski luk Milorad Šubić Peronospora Škropivo Savjetodavna služba Lukova muha Preporuke Lučice Trnovčak Orehovica Vlaženje Luk dugog dana Ortiva SC Shirlan SC Galben C Botrytis spp.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.