Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO free
  • 18.03.2022. 12:00

Deklaracija Alpe-Adria-Dunav u saborskoj proceduri, cilj je regija slobodna od GMO

Važno je nastaviti financirati projekte usmjerene na okolišno osjetljive poljoprivredne proizvodnje i više se usmjeriti prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju GMO free proizvoda, izjavila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 122
  • 19
  • 0

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora u proceduru donošenja uputio je deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav, području slobodnom od genetski modificiranih organizama.

Njome se, istaknula je predsjednica Odbora Marijana Petir na čiju je inicijativu Deklaracija i poslana u saborsku proceduru, želi naglasiti da su prirodna bogatstva kojima gospodarimo zbog svoje raznolikosti i jedinstvenosti nacionalno blago nemjerljive vrijednosti, te da se za njihovo očuvanje treba neprestano zauzimati.

I na primjeru cijele regije Alpe-Adria-Dunav važno je naglasiti uvjetovanost proizvodnje hrane visoke kakvoće, koja je utemeljena na svakodnevnom trudu OPG-ova i njihovom naporu za očuvanje i racionalno korištenje resursa koje za ovu proizvodnju koriste.

Budućnost generacija koje dolaze

Njihovo očuvanje i zaštita istovremeno utječe i na očuvanje te jačanje ruralnih lokalnih zajednica i zadržavanje stanovnika na tim područjima. Dodatno, unutar zaštićenih područja prirode kao potencijala razvoja kompatibilnih gospodarskih i turističkih aktivnosti u njihovom okruženju, Deklaracijom se upozorava na važnost skladnog i održivog suživota s prirodom i izražava potpora okolišno osjetljivom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda, kao i očuvanju bioraznolikosti kao zalogu sigurne budućnosti ove, i generacija koje tek dolaze.

"Ovaj prijedlog temeljen je na relevantnim nacionalnim i europskim regulativama, deklaracijama i protokolima, a u što je uključeno i načelo predostrožnosti u slučaju prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za prirodu", izjavila je Petir.

Više se usmjeriti ekološkoj proizvodnji

Referirajući se na aktivnosti poduzete na domaćem i međunarodnom planu posljednjih 20 godina, rekla je da moramo biti svjesni kako nije dovoljno donijeti odluku da Hrvatska želi biti GMO-free, ukoliko to neće slijediti i druge države u okruženju jer ne znaju pčela ili vjetar što je GMO, a što nije. U tom svjetlu je i nastala inicijativa o proglašenju cijele Alpe-Adria-Dunav regije slobodne od GMO-a.

"Zato smo stava da je važno nastaviti financirati projekte usmjerene na okolišno osjetljive poljoprivredne proizvodnje, ali i promovirati te brendirati domaću hranu i više se usmjeriti prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju GMO free proizvoda, podupirući njihov položaj i konkurentnost na tržištu", izjavila je Petir.

Osvrnula se i na uspješnu europsku inicijativu "Dunav soja" u kojoj uz 13 drugih država sudjeluje i Republika Hrvatska, a koja se uspješno provodi s ciljem proizvodnje soje bez genetski modificiranih organizama i koja pridonosi sigurnosti opskrbe proteinima u Europi. 


Tagovi

Alpe-Adria-Dunav Marijana Petir Hrvatski sabor GMO free


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]