Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krušaka
  • 26.08.2023. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Kaurin je pravi sretnik - kruške preživjele superćelijsku oluju

Iako ima barem pola plodova prve klase, ne bi probirao krušku već bi sve plodove zajedno brao.

Foto: Bojan Kecman
  • 118
  • 55
  • 0

Iskusni voćar iz okoline Banjaluke, Zoran Kaurin, ove godine proizveo je krušku dobrog kvaliteta. Njegov zasad izbjegao je mrazeve, grad i superćelijske oluje pa se može smatrati srećnikom jer krušaka u banjalučkoj regiji, u ovoj godini, skoro da nema.

Kako smo već pisali, vremenski uslovi nisu bili naklonjeni proizvođačima krušaka na tom području. Samo u ponekom voćnjaku, najčešće u onima uz potoke i rijeke, stabla su izbjegla kasne proljećne mrazeve i uprkos velikoj količini padavina, rod je ostao na granama.

15 kilograma po stablu

Među tim, da kažemo srećnim proizvođačima je i Kaurin iz Kuljana, koji je u svom zasadu krušaka imao solidan rod. Ova godina je, kako i sam kaže, jedna od najtežih koje pamti.

Očekuje rod 15-tak kilograma po stablu

"Žao mi je ostalih proizvođača kod kojih nije bilo uopšte roda a kod mene, situacija je dobra. Zasad mi je blizu rječice i proteklih godina rijetko sam imao prinos jer su mi ga uništavali kasni proljećni mrazevi. Ove godine situacija je drugačija i rod je oko 15-tak kilograma po stablu", kaže Zoran koji ukupno ima nešto više od 750 voćki, od toga 650 Viljamovki, stotinjak stabala Abate Fetela i poneku Santa Mariju. 

Dobra cijena

Kvalitet roda je zadovoljavajući jer je godina bila kišovita, sa dosta vlage, a iako nije stigao da odradi ljetnju rezidbu, za narednu godinu formiralo se dosta rodnih pupoljaka i krupnoća većine plodova je više od šest centimetara u prečniku.

"Moje kruške su dobrog kvaliteta", ističe ovaj voćar, dodavši kako govori o sorti Viljamovka, a Abate Fetel je još boljeg, ali će berba uslijediti tek u septembru. Iako ima barem pola plodova prve klase, ne bi probirao krušku već bi sve plodove zajedno brao.

Kruška će biti skuplja nego lani

Ni šljiva ove godine nema u okolini Banjaluke. Oni rijetki koji su uspjeli da je proizvedu podigli su otkupne cijene u odnosu na prošlu godinu pa se za kilogram šljiva za rakiju, treba izdvojiti i do 0,80 KM/kg. Zato nije za čuditi se što se cijena krušaka biti veća.


Fotoprilog


Tagovi

Zoran Kaurin Kuljani Viljamovka Rod krušaka Santa Marija Abate Fetel Grad Superćelijska oluja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić