Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 15.07.2017. 08:30

Na početku berbe cena kupina odlična!

Đorđe Stanojević direktor Fonda za razvoj poljoprivrede u Rekovcu kaže da će cena sorte lohnes biti 230-250 din/kg. S druge strane uzgajivači domaćih sorti očekuju cenu 50-80 dinara po kilogramu.

Foto: Anemone
  • 6.380
  • 494
  • 0

U opštini Rekovac, na području Levča, krenula je berba kupina. Prema rečima direktora Fonda za razvoj poljoprivrede u Rekovcu - Đorđa Stanojevića, koje prenose Novosti, cena je odlična i iznosi 230-250 din/kg.

Sav rod sorte lohnes ide za Rusiju

Stanojević naglašava da je reč je o sorti lohnes, dodajući da će sav rod biti izvezen na tržište Ruske federacije. On napominje da te sorte, na području Levča, nema mnogo.

Proizvođači očekuju dobru cenu domaćih sorti

Đorđe Stanojević ističe da domaći hladnjačari još nisu saopštili kolika će biti otkupna cena. Razlog je, kako se pretpostavlja, verovatno to što je berba tek počela, a poljoprivrednici koji gaje domaće sorte, poput čačanke, nadaju se da će cena biti 50-80 dinara.

U Rekovcu pod kupinom 150 ha

Na kraju treba pomenuti i to da je na području rekovačke opštine kupina zasađena na oko 150 hektara, a zasade ima oko stotinu proizvođača koji to voće uzgajaju na hektar i više, odnosno još toliko koji kupinu na manjim površinama.

Foto: Anemone123/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kupina Rekovac Levač Đorđe Stanojević Cena Izvoz Voćarstvo Rusija Voće Berba Lohnes Čačanka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]