Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 22.10.2017. 09:00

Marijana Petir: to što radim daje rezultate

Zadovoljna sam. Ja sam dala sve od sebe i to je sasvim sigurno jasno, čak i onima koji me baš ne vole ili traže razlog da me kritiziraju, kaže EU zastupnica Marijana Petir za Agroklub

  • 2.370
  • 769
  • 0

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu, Marijana Petir organizirala je posjet 4. EU kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu za skupinu ponajboljih mladih hrvatskih poljoprivrednika. Tom prilikom u centru Europske unije otvorili smo brojne teme i s predstavnicom prozborili o ostvarenjima i budućnosti.

Sada ste na dvije trećine mandata u EU parlamentu, kojim očima danas gledate na proteklo razdoblje i današnju poziciju Hrvatske u EU institucijama? Jesmo li se snašli?

"Mogu reći da do sada nismo naše članstvo u EU iskoristili na pravi način. Trebalo nam je dosta vremena da se uhodamo i da međusobno institucije shvate da moraju komunicirati."

Jesmo li naučili EU procedure danas? Idemo li naprijed?

"Ja mislim da je danas po tom pitanju bolje. Ne kažem da je odlično. Ali sada uspijevamo uspostaviti komunikaciju i dobiti odgovore od naših ministarstava da nam pomognu u argumentaciji naših aktivnosti. Što do nedavno nije bio slučaj. To je pomak prema naprijed, ali potrebno je još puno truda i rada. Stvarno se ovdje mogu izboriti dobre stvari za Hrvatsku. To treba biti naš zajednički posao. Ovdje ne bi smjelo postojati naše strančarenje, to moramo ostaviti kod kuće. Ovdje se politika vodi na jedan potpuno drugi način. Morate imati jasne argumente, sklapati poznanstva, lobirati i uvjeriti druge zašto će i njima koristiti ako nas podrže."

Kako bi Vi sada ocijenili svoj dosadašnji mandat? Kakve su ambicije do isteka 2019?

"Ja sam u centar svog mandata stavila poljoprivredu i ruralni razvoj i tu mislim da sam ipak napravila dobre pomake za Hrvatsku. Primjerice, EU obeštećenje proizvođačima jabuka i mandarina zbog ruskog embarga odnosno gubitka tržišta.

Podsjetit ću i da nije bilo Hrvatske ni na popisu zemalja subvencija za zdrave obroke. Da sam na tome radila više od godinu dana i objašnjavala da je riječ o diskriminaciji. Jer nismo mogli ispuniti povijesne kriterije kad prije toga nismo niti bili članica EU. Tako da će od ove školske godine djeca dobivati zdrave obroke mlijeka, voća i povrća koji će biti subvencionirani iz EU. Uspjela sam utjecati i u hrvatskim okvirima da to bude od lokalnih proizvođača.

Na moju inicijativu se donosi i zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u RH, a ovdje radimo na tome i na EU razini.

Mi smo adresirali i pitanje preskupih kamata na kredite. Dakle, ja sam cijelo vrijeme govorila, kad sam dovodila EU zastupnike u Hrvatsku, da mi ne možemo biti konkurentni niti opstati sa kamatama od 8 ili 9% dok jedan Nijemac ima 0,2%."

Možda je malo preuranjeno pitanje, ali ipak: Imate li ambicija za drugi mandat u EU Parlamentu?

"Nekako sam cijeli život fokusirana da budem najbolja u onome što radim tog trenutka. Ne razmišljam previše o budućnosti i što će biti za godinu i pol, kada nam dolaze novi izbori za EU parlament."

Jeste li barem osobno zadovoljni s rezultatima koje postižete?

"U ovim okolnostima u kojima smo mi djelovali, sasvim sigurno da da. Zadovoljna sam. Ja sam dala sve od sebe i to je sasvim sigurno jasno, čak i onima koji me baš ne vole ili traže razlog da me kritiziraju. Mislim da to što ja radim vidljivo i da ima neke rezultate. Naravno da ću tako nastaviti i do kraja mandata.

S druge strane, svaki tjedan putovanja, rano ujutro ponedjeljkom, odlazak u Bruxelles, ostajanje u Parlamentu do 10-11 navečer. Kad su plenarne sjednice i iza pola noći i tako do četvrtka i povratka navečer u Hrvatsku. U petak, subota pa često i nedjelju po terenu.

Dinamičan je to način života koji iziskuje jako puno snage. Ja tu snagu imam, kao i volju i ljubav prema poslu koji radim - zato što radim za hrvatski narod. To mi je nešto s čim se dižem ujutro i s čim liježem navečer. A kako će biti za godinu i pol, da li ću ići ponovno u utrku za novi mandat, to ću odlučiti nakon što se konzultiram s onima koji me podržavaju i biračima. Odnosno kada vidim je li to mjesto u kojem ja mogu dati najviše ili postoji druga opcija gdje mogu dati još više."


Tagovi

Marijana Petir Bruxelles Mandat Očekivanja Rezultati EU parlemant


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]