Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 13.01.2016. 09:35

TTIP prijeti europskoj poljoprivredi

Usuglašavanjem standarda u industriji proizvodnje hrane sa SAD-om, europskom sustavu prijeti drastična promjena.

Foto: depositphotos.com
  • 1.262
  • 203
  • 0

Usuglašavanjem standarda u industriji proizvodnje hrane sa SAD-om, europskom sustavu prijeti drastična promjena, zaključak je novog istraživanja o mogućem utjecaju Transatlantskog investicijskog i trgovinskog partnerstva TTIP-a na europsku poljoprivrednu praksu i politiku.

Te promjene bi mogle uključivati širu upotrebu genetičkog inženjeringa na lokalnim razinama, veća područja proizvodnje te slabije standarde zaštite potrošača, ističe se u istraživanju koje je provela njemačka organizacija koja se bavi promicanjem zelene ekonomije UnternehmensGrün, a čije je rezultate preliminarno objavio EurActiv.

Nitko ne može proizvesti žitarice jeftino kao SAD

"Nitko ne može proizvesti žitarice jeftino kao SAD. Dijelovima europske poljoprivrede prijeti brzi pad. U ovoj formi u kojoj je TTIP trenutno, s ukidanjem carina i netarifnih barijera, jača se pozicija velikih poljoprivrednih korporacija, dok interese malih i srednjih proizvođača hrane Europska komisija ignorira", ističe se u studiji.

GM proizvodi sa 0,9% modifikacije ne moraju biti označeni

Velike farme iz SAD-a nisu u prednosti samo zbog svoje veličine, već i zbog slabijih standarda u proizvodnji i zaštiti proizvođača. Jedan od primjera koji se ističe u studiji je upotreba genetički modificiranog sjemena. Dok u EU svi prehrambeni proizvodi koji sadrže više od 0,9% GM proizvedenog sadržaja moraju biti označeni, u SAD-u i Kanadi takva obaveza ne postoji. S obzirom na nižu proizvodnu cijenu ovakvih proizvoda, konvencionalni farmeri u ne-GMO proizvodnji mogli bi biti istisnuti sa tržišta.

Dopušten uvoz za meso tretirano hormonima?

Europske građane užasavaju i druge raširene prakse u proizvodnji hrane u SAD-u, za koje studija predviđa da bi mogle biti uvezene u Europu. U industriji mesa u SAD-u rašireno je korištenje hormona rasta, a u Europi je zabranjeno. Uklanjanje ove zabrane uvoza za takvo meso je jedan od zahtjeva američke industrije u sklopu pregovora u TTIP-u. Slično je i s upotrebom klor dioksida u proizvodnji piletine u SAD-u.

Pet tisuća posto veća količina pesticida u hrani

Osim hormona i klor dioksida, ogromne su razlike i u količini pesticida koje se koriste u SAD-u i EU. U studiji se navodi kako su ostaci pesticida čak 5.000% viši u hrani proizvedenoj u SAD-u nego u EU.

Europska je javnost izrazito negativno raspoložena prema spomenutim praksama. Standardi u sigurnosti hrane su i bili jedan od mobilizacijskih elemenata za kampanju niza organizacija civilnog društva kojom je prikupljeno rekordnih više od tri milijuna potpisa građana EU protiv TTIP-a.

Financijski gubici EU poljoprivrednika

Osim sigurnosnih i etičkih pitanja, studija jasno ističe i moguće financijske gubitke. Odnos trgovinske razmjene koji sada ide u korist EU, mogao bi se vrlo brzo promijeniti. Uvoz prehrambenih proizvoda iz SAD-a u EU trenutno je na razini 8 milijardi eura, a izvoz je 15 milijardi. Do sličnih je zaključaka došla i studija iz 2014. koju je naručio Europski parlament, a koja predviđa pad ukupne vrijednosti poljoprivredne djelatnosti u EU za 0,5, a rast iste preko oceana za 0,4%.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

TTIP GMO SAD Poljoprivredne korporacije Hormonski tretman mesa Standardi UnternehmensGrün Industrija mesa Pesticidi Klor dioksid


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]