Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 02.07.2015. 13:00

Evropski ratari prizivaju kišu!

Prognoze prinosa najvažnijeg hlebnog žita i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 zemalja Evropske unije padaju zbog zabrinjavajuće suše.

Foto: depositphotos.com,
  • 99
  • 8
  • 0

Prognoze prinosa najvažnijeg hlebnog žita i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 zemalja Evropske unije padaju zbog zabrinjavajuće suše i nedovoljnih padavina. Procenjene vrednosti su ispod prošlogodišnjih prinosa, ali i dalje iznad petogodišnjeg proseka - kažu analitičari.

Uprkos strahovanjima, postoji mogućnost za visoku proizvodnju, ali nastavak sušnog vremena produbiće zabrinutost.

Niži prinosi za EU, ali iznad petogodišnjeg proseka

U najnovijem biltenu Evropske komisije, prognoze prinosa žitarica za 2015. godinu u EU-28 (pšenicu, ječam i kukuruz) niže su nego u prošloj sezoni. Ukupni prinos pšenice u 2015. godini vezan je na 5,62 t/ha. To je za 4,8 % manje u odnosu na prošlu godinu, iako je za još 3,3 % iznad trenutnog petogodišnjeg proseka. Za Veliku Britaniju, prognoza ukupnog prinosa pšenice iznosi 8,14 t/ha. To predstavlja pad ako se uzme u obzir prinos od 8,58 t/ha u 2014. godini, ali je rod i dalje iznad petogodišnjeg proseka.

Ukupna količina proizvedenog ječma u Evropskoj uniji predviđena je na 4,65 t/ha, dok je za kukuruz to nešto veća količina 7,22 t/ha. Iako su obe vrednosti niže u odnosu na prethodnu godinu (5,1 % i 10,1 %), slično kao i kod pšenice. Obe prognoze su i dalje 2,8 % i 3 % iznad trenutnog petogodišnjeg proseka.

Uprkos zabrinutosti zbog vremenskih uslova, koji su ispod optimalnih širom Evrope, Komisija i dalje ukazuje na visoku proizvodnju. Međutim, ove nedelje će nam trebati prognoze sa obilnim padavinama u delovima zapadne i centralne Evrope da bi bili izbegnuti bilo kakvi daljnji rezovi.

Foto: depositphotos.com, @ginasanders


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kiša Suša Ratari Ječam Kukuruz Prognoze prinosa Prehrambena industrija Hlebno žito Evropska komisija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer