Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirovi suncokret
  • 10.07.2019. 16:00

Zabranjen uvoz sirovog suncokreta iz Srbije

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo Kadmijuma, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za odrđene kontamitente u hrani.

Foto: Pixabay/Hans
  • 125
  • 15
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu zabranila je uvoz sirovog suncokreta u ljusci porijeklom iz Srbije, u količini od 3.000 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva Kadmijuma.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo Kadmijuma, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za odrđene kontamitente u hrani.

Na zahtjev uvoznika izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u "SP Laboratoriji" u Bečeju, Srbija kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo Kadmijuma u vrijednosti od 0,581 mg/kg, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 mg/kg. Inspektor je Rješenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.


Tagovi

Sirovi suncokret Zabrana Inspekcija Laboratorijska analiza Srbija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.