Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 19.02.2023. 15:00

Pesticidi u EU: Žele ih smanjiti do 80 posto i oporezivati

Šta donose nove inicijative u Evropskom parlamentu? Kako će se namiriti značajni troškovi do kojih bi moglo doći ako se usvoje?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 50
  • 18
  • 0

U Evropskom parlamentu pojavile su se dvije inicijative koje se odnose na oporezivanja pesticida i dodatno smanjenje njihove upotrebe do 2030. godine, izvještava Euractiv

Smanjenje do 80 posto

Austrijska zastupnica Zelenih i izvjestiteljica Parlamenta za upotrebu pesticida, Sarah Wiener je u svom izvještaju pozvala na povećanje cilja smanjenja s dosadašnjih 50 na 80 posto upotrebe proizvoda u zaštiti bilja. To bi uključilo one za koje se smatra da su kancerogeni, neurotoksični ili toksični za reprodukciju. Time bi se zakonodavstvo približilo zahtjevima nedavne građanske inicijative "Spasimo pčele i poljoprivrednike" koja je pokretač i ove najnovije.

Među državama članicama sporna je predložena potpuna zabrana hemijskih pesticida u "osjetljivim" područjima. Nacrt izvještaja zauzima pomirljiviji stav i predlaže da se isključe područja koja su zaštićena iz razloga koji nisu povezani s upotrebom pesticida, kao što je očuvanje istorijskih spomenika ili ljepota krajolika.

Evropska komisija je izrazila mišljenje da bi troškovi za implementaciju novih pravila i podršku poljoprivrednicima u tranziciji trebali biti pokriveni već postojećim sredstvima iz ZPP-a. Države članice su upozorile da to neće biti dovoljno i da će biti teško prenamijeniti sredstva nakon što je novi ZPP već stupio na snagu početkom ove godine.

Porez na upotrebu 

Wiener je predložila i da se uvede oporezivanje upotrebe pesticida. Prikupljena sredstva bi se utrošila za finansiranje integralnog upravljanja štetočinama, odnosno za finansiranje održivih alternativa, a što predvodi planove EU za smanjenje upotrebe i rizika sredstava za zaštitu bilja.

Francuska ograničila upotrebu S-metolaklora. Očekuje se zabrana na evropskoj razini?

I ona je napomenula da će obavezno smanjenje upotrebe i rizika od pesticida biti povezano sa značajnim troškovima i administrativnim opterećenjem za članice, uključujući podršku za poljoprivrednike, obuku i plaćanje savjetnika. 

Problem je što trenutna šema EU subvencija za poljoprivredu ne dozvoljava isplatu sredstava kada su u pitanju obavezni zahtjevi kao što su oni postavljeni u predloženim novim pravilima EU o pesticidima namijenjenim integrisanom upravljanju štetočinama (IPM). Komisija je u julu predložila izmjenu ZPP-a bez presedana kako bi finansiranje IPM-a postalo dio rashoda na pet godina.

Očekuje se da će izvještaj pretrpjeti izmjene. Parlament će morati ući u pregovore s ministrima EU koji su zatražili dalju procjenu.


Tagovi

Evropski paralment Evropska komisija Sarah Wiener Porez na pesticide Smanjenje upotrebe Zabrana pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete