Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupine
  • 08.08.2017. 16:15

Rusi "ludi" za loh nes kupinom

Dejan Dončić iz Desimirovca kod Kragujevca kaže da Rusi ne mogu da odole kupini koja se proizvodi u okolini Kragujevca. Ona je kvalitetna, izuzetno rađa, a otkupna vena je oko 200 dinara.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.104
  • 145
  • 0

Dejan Dončić iz Desimirovca kod Kragujevca nekolio godina je razmišljako koje voće da iskoristi za ozbiljnu proizvodnju. Odluka je "pala" na kupinu.

Ima 90 ari loh nesa, odnosno 1.200 sadnica, u dobroj kondiciji. Kaže da ovoj kupini Rusi ne mogu da odole.

"Ta sorta je izuzetno dobra za naše područje. Prodaje se u svežem stanju, a na temperaturi od 0 do dva stepena može da se drži i po pet, šest meseci. Konzumna je, kvalitetna i podseća na divlju kupin., Izuzetno rađa, pa sam zadovoljan. Sa 40 ari očekujem prinos od 6.000 - 7.0000 kilograma", kaže Dončič i dodaje da je otkupna cena odlična - oko 200 dinara.

Obezbediti sve uslove za plodonošenje

Kupini su pomoću stručnjaka stvoreni optimalni uslovi za rast i razvoj, kaže dipl. ing. Violeta Petrović Luković iz Stručne i savetodavne službe Kragujevac:

"Nismo se bazirali samo na hemijsku zaštitu, nego smo obezbedili dovoljno vlažnosti u zemljištu, da ima odgovarajući vazdušno-vodni režim za ishranu, dovoljni hranjivih materija u zemljištu, a istovremeno i postavili špalair, da zasad bude provetren. Grane su u obliku lepeze, pa imaju doovljno svetlosti".

​Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Kupina Kragujevac Loh nes Dejan Dončić Desimirovac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner