Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola prodanih količina
  • 14.08.2015. 09:40

Drita Dunatov dovodi u red crno tržište?

Buru koja polako dovodi do reda na zadarskoj tržnici, pokrenula je OPG-ovka Drita Dunatov.

  • 479
  • 92
  • 0

Na gradskoj tržnici Zadar pokrenut je proces certificiranja prodavača kojim će OPG-ovci koji uistinu prodaju svoju robu dobiti priliku da se izdvoje iz mase švercera i prekupaca. Buru koja polako dovodi do reda na zadarskoj tržnici, pokrenula je OPG-ovka Drita Dunatov.

Ona kontinuirano upozorava javnost da postoje OPG-ovci kojima su zemlja i kulture prijavljene u ARKOD-u paravan da kupuju robu na crno i prodaju na tržnicama. Ustaljena je to praksa o kojoj smo već pisali, a koju daje mogućnost da prodavači nisu u obavezi evidentirati prodane količine. Na primjer, netko ima prijavljene dvije masline i na temelju njih može godišnje preprodati na štandu, kućnom pragu tisuću litara maslinovog ulja koje kupi od drugoga.

Kontrola prodanih količina na zadarskoj tržnici?

Certificiranje proizvođača olakšat će im posao!

"U tijeku je priprema certificiranja OPG-ova. Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta obećao nam je da će oni OPG-ovci s certifikatom dobiti istaknuto mjesto na tržnici, nakon što se ona renovira. Na tom prostoru ljudi će nas lakše pronaći i uočiti. Isto tako, uvrstit će nas u turističku ponudu Zadra kako bi turisti znali da kod certificiranih OPG-ova mogu kupit domaće voće i povrće koje je uzgojeno na našoj zemlji i od nas samih", kaže Dirta Dunatov.

I dalje za fiskalnu blagajnu

Drita Dunatov kaže kako će certificiranje olakšati posao njoj i drugim OPG-ovcima koji uistinu prodaju svoju robu. Kupci će im lakše pristupati i manje će ih provocirati pitanjima "ma je li to uistinu vaša roba". Međutim, Drita kaže kako certificiranje nije pravi način za rješavanje problema crnog tržišta preko OPG-a. Nedavno je u Zadru boravio ministar financija Boris Lalovac koji se čudio porastu broja noćenja i dolazaka turista, a manjem broju izdanih računa. Odgovor Lalovcu daje Dirta Dunatov koja još jednom naglašava da lažni OPG-ovci kupuju robu na crno, prodaju na tržnicama bez kontrole i nitko ih ne može spriječiti u tome. Po njoj je jedino rješenje uvođenje fiskalnih blagajni kojima će se evidentirati prodana količina.

Kontrola prodanih količina

"Certificiranje OPG-a nije pravo rješenje. To je isto kao da se grad podijeli na dva dijela - u jednom dijelu svi rade po zakonu i plaćaju porez, a u drugom neka caruje crna zona. Jedino rješenje ovog problema jest uvođenje fiskalnih blagajni svima, da se kontrolira prodana količina robe. Onda bi se vidjelo koliko je robe prodano s kolikih površina, tko mora ući u sustav PDV-a, a tko ne mora i riješili bi se svi problemi. Uvođenje fiskalnih blagajni bi stimuliralo ozbiljne i uspješne proizvođače jer šverceri tada ne bi imali šanse da opstanu", ističe Drita Dunatov.

Može se reći da se nešto kreće, ali prilično sporo. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prije par mjeseci kazao je za Agroklub da je Dritina ideja zanimljivo rješenje problema, ali od toga se do danas nije ništa promijenilo.


Tagovi

Drita Dunatov Gradska tržnica Zadar Božidar Kalmeta ARKOD Prijavljena zemlja Prijavljene kulture Crno tržište Turistička ponuda Tržnica Fiskalna blagajna Boris Lalovac Tihomir Jakovina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]