Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.04.2015. 11:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita koštičavog voća protiv paleži cvijeta

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 454
  • 10
  • 0

Preporučujemo izvršiti zaštitu breskve, šljive, trešnje i višnje protiv gljivice uzročnika paleži cvijeta i sušenja grančica (Monilinia laxa). Gljivica se iz cvijeta širi u izbojke na kojima se pojavljuju rane koje smole i suše se. Tretiranje se obavlja na početku cvatnje kada je otvoreno 10 posto cvjetova. Ako je tokom cvatnje kišovito vrijeme, tretiranje se ponavlja još jednom kada počinju opadati latice.

Fungicid dozvoljen za koštičavo voće je Signum.

Ovisno o kulturama mogu se koristiti Chorus za breskve, nektarinae, marelice, šljive i višnje, Switch 62,5 WG za breskve, nektarine, marelice, šljive i trešnje, Teldor 500 SC kod bresaka i trešnja, Nativo 75 WG kod šljiva, bresaka, nektarina i trešanja, Indar 5 EW za breskve, marelice, šljiva i trešnja te Difcor kod šljiva.

Potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu lisne mase, protiv gljivica uzročnika krastavosti (Venturia carpophilla), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), te pepelnice (Sphaerotheca pannosa var. persicae) i to na lišću i plodovima u razvoju, a na šljivama se, osim šupljikavosti, u našim uvjetima još pojavljuju i plamenjača (Polystigma rubrum) te hrđa lišća šljive (Tranzchelia pruni spinosae). Tretiramo ih površinskim fungicidima kao što su Dithane M 45, Pinozeb, M 45, Mankozeb, Cadillac 80 WP kod šljiva, Merpan 80 WDG i Captan 80 WG kod marelica i višanja protiv šupljikavosti lista, Kastor i Captan 50 WP protiv narančaste pjegavosti šljive i šupljikavosti lista, Futura 50 WP protiv narančaste pjegavosti i hrđe kod šljiva te Chromodin S 65 protiv kozičavosti lista kod trešanja i višanja.

U nasadima šljive (tko nije) neka obavi zaštitu protiv šljivine osice (Hoplocampa Flava i H. minuta) insekticidom Decis 2,5 EC, te lisnih ušiju na koštičavom voću nekim od insekticida registriranim za tu namjenu kao što su Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo, Dali, Kohinor 200 SL, Perfekthion, Rogor 40 i Chromgor (protiv lisnih ušiju, lisnih buha, lisnih minera, tripsa, grinja i voćnih muha).

Upotrijebljeno sredstvo koristite prema priloženoj etiketi, ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Zaštitu obavljajte u vrijeme kad pčele ne lete!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Breskve Šljive Trešnje Višnje Palež cvijeta Sušenje grančica Monilinia laxa Izbojci Rane Smolenje Signum Šupljikavost lišća Stigmina carpophilla Pepelnica Sphaerotheca pannosa var. persicae Polystrig


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]