Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 08.09.2015. 12:20

I HPK bi u prosvjed - ali nema novca!

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) podržava prosvjede poljoprivrednika u Bruxellesu koji se održavaju u organizaciji krovne organizacije europskih farmera Copa-Cogeca, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare.

  • 231
  • 34
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) podržava prosvjede poljoprivrednika u Bruxellesu koji se održavaju u organizaciji krovne organizacije europskih farmera Copa-Cogeca, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare.

Prosvjed je organiziran zbog teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić napominjući kako zbog financijske situacije Komora nije mogla na prosvjed poslati poljoprivrednike iz Hrvatske.

Zaštita od loše trgovačke prakse

Udruga europskih farmera Copa-Cogeca od EK traži pomoć u pronalasku novih izvoznih tržišta, zahtijeva i da se potpore za 2015. isplate do kraja godine.

Brlošić je kazao kako u Bruxellesu trenutačno 6.000 poljoprivrednika ispred Europske komisije izražava nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u poljoprivredi, posebice uzrokovano ruskim embargom na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

HPK podržava prosvjede u Bruxellesu

Zbog teške financijske situacije, nakon što je Vlada ukinula obvezno članstvo u HPK, nisu mogli poslati nijednog predstavnika na prosvjed. No nadaju se da će zalaganjem ministra Jakovine, koji je tamo na hitnom sastanku Vijeća EU, zasjati sunce za hrvatske poljoprivrednike.

Ruski embargo, kako je naveo, eliminirao je otprilike 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza.

Copa-Cogeca će izaći pred EK s nizom prijedloga kako bi se ublažili problemi koji su nastali - traže se potpore EU-a za pronalazak novih tržišta, naglašava važnost jačanja proizvođačkih organizacija i zadruga kako bi poljoprivrednici lakše prodavali svoju robu uz bolju cijenu, zahtijeva se unaprijeđenje modela izravnih plaćanja za ovu proizvodnu godinu tj. isplata već ove godine, a jedan od zahtjeva je i zaštita potrošača od manipulativnih i prevarantskih trgovačkih praksi.

Pomoći oštećenima od nepogoda

Također će se tražiti da se pomogne poljoprivrednicima koji su pogođeni elementarnim nepogodama, među kojima i hrvatskim.

Naši farmeri za prosvjed u Belgiji nisu imali novca!

On se osvrnuo i na domaći mljekarski sektor navodeći kako je godišnja proizvodnja trenutačno na razini od oko 500 milijuna litara, što je polovica od količina potrebnih za samodostatnost.

"Prema nekim strategijama danas smo trebali proizvoditi oko 750 milijuna litara. Očito u strategiji nešto nije dobro napisano, jer konstantno imamo pad proizvodnje mlijeka i broja proizvođača", kazao je.

Upitan kako komentira hrvatski prigovor zbog kojeg je stopiran izvoz mlijeka iz BiH u EU radi dodatnih sanitarnih provjera, Brlošić je kazao da, ako naši poljoprivrednici moraju proizvoditi mlijeko određene kvalitete onda i svo mlijeko koje dolazi u Hrvatsku treba zadovoljavati jednake kriterije. Vjeruje da, kada mlijeko iz BiH zadovolji sve te kriterije, neće biti razloga da ne dođe u Hrvatsku.


Tagovi

HPK Copa-Copega Trgovačka praksa Matija Brlošić Vijeće ministara Financijska situacija Izravna plaćanja Potpore Izvoz Mljekarski sektor Samodostatnost BiH Nasilje Petarde Vodeni topovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]