Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hajduk Pecija
  • 27.03.2019. 18:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Miro Krnjajić: Prave rakije nema bez dobrog ploda i tradicionalnog kotla

Domaće rakije agronoma Mire Krnjajića iz Kozarske Dubice, kvalitetom širom svijeta osvajaju priznanja. On je spojio struku i ljubav prema voćarstvu i dobio nadaleko čuvene rakije viljamovku, šljivovicu, jabukovaču i dunjevaču. I sve njih, isključivo od potkozarskih sorti.

Foto: Arhiva Mire Krnjajića
  • 875
  • 49
  • 0

Dubički stručnjak, inženjer poljoprivrede, Miro Krnjajić, godinama promoviše rodni kraj domaćim rakijama, koje pravi isključivo na tradicionalni način. Kako kaže, bez dobrog ploda nema dobre rakije, niti je dobra rakija moguća bez tradicionalnog kotla. Toga su su pridržavali i naši stari, a Miro Krnjajić ide njihovim stopama. 

Miro Krnjajić: Domaće voće kupujem od potkozarskih voćara

Stečeno znanje usavršavao je godinama i sve primijenio na tehnologiju proizvodnje. Interesantno je napomenuti da nije proizvođač voća, već da sve sorte kupuje, isključivo od domaćih proizvođača.

"Kupujem voće, šljivu, jabuku, krušku, dunju. I to samo iz potkozarskih voćnjaka. Želio sam napraviti kvalitetni, domaći proizvod i osokoliti i druge proizvođače da prave našu domaću rakiju na tradicionalni način, uz pomoć rakijskog kotla. I nadam se da sam u tome uspio", kaže Miro Krnjajić. 

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

Rakije ovjenčane nagradama

A domaći kvalitet tradicionalnog pića nadaleko su prepoznali, pa su tako i rakije Mire Krnjajića ovjenčane nagradama za kvalitet. I to na međunarodnim sajmovima u Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Briselu, Londonu, Jerusalimu. Na svim sajmovima, u brojnoj konkurenciji stručnjaka i vrhunskih pića, dubičke rakije pobrale su simpatije i najviše nagrade. Zbog toga i ne čudi što je njegov asortiman alkoholnih pića "Hajduk Pecija" postao i svojevrstan dubički brend, koji je kao poklon stigao na gotovo sve kontinente svijeta. Za Miru, rakija je više od pića.

"Hajduk Pecija" postao je svojevrstan dubički brend

"Rakija je naša istorija i tradicija duga na ovim prostorima koliko i mi. Ona je naša prva čast u mnogim srpskim kućama kad gost uđe, prvo se ona nudi. Ona mnogo govori o domaćinu kakvu je rakiju ispekao i od koliko gradi, ali i o godini kakva je bila i koliko je litara kazan "bacao". Sa njom se raduje i tuguje, dočekuje i ispraća, rađa i umire, na ljutu ranu se stavlja i dušu uveseljava. Ona je naša opjevana i brlja i mučenica i veselica", priča Miro Krnjajić. 

Začetnik projekta Rakijske ceste 

Sve je počelo prije desetak godina, kada je Miro pokrenuo vlastitu sertifikovanu proizvodnju, uz pomoć porodice. Nagrade su potvrda kvaliteta, ali i motiv za udruživanje proizvođača rakije, koja je postala i svojevrstan brend Potkozarja.

Vrhunske voćne rakije postaju brend Potkozarja

On je i  jedan od začetnika nagrađivanog projekta "Rakijske ceste Republike Srpske", koji je tokom dvije posljednje godine nagrađen na Međunarodnom ocjenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića u Zagrebu. Tu je bila riječ o takmičenju po EU kriterijumima bodovanja i ocjenjivanja jakih pića.

Kozarski kalvados pravi od rendanih jabuka

"Kvalitet je prepoznat. Pretprošle godine u Zagrebu su dunjevača i šljivovica nagrađene zlatnom medaljom, a prošle godine jabukovača pod nazivom "Kozarski kalvados", takođe je ovjenčana zlatom. Ova jabukovača posebna je po tehnologiji proizvodnje, jer se pravi isključivo od rendanih jabuka, odnosno izbacujem središnji dio, a koristim najbolji dio jabuke za ovu rakiju. Po tome je posebna", kaže Krnjajić. 

Ističe, prošla godina bila je obilna plodovima, pa je i rakije bilo mnogo. Nada se da će ove godine voće biti još boljeg kvaliteta, pa će biti i novih rakija. Svi oko njega to jedva čekaju, jer kod Mirinog kotla, pije se najbolja rakija. Zna to Evropa, ali i mnogo dalje. 


Fotoprilog


Tagovi

Hajduk Pecija Miro Krnjajić Rakija Tradicionalni kotao Dubička rakija Potkozarje


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.