Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 09.07.2023. 10:30

Kako zaštititi i čime prihranjivati paradajz u plasteniku?

Po oblačnom vremenu primjenjivati višu, a po sunčanom nižu koncentraciju đubriva.

Foto: Depositphotos/Kingan77
  • 396
  • 52
  • 0

Zaštita paradajza je proces koji se odvija od rasada do završetka branja. Kako podjeća agronom Živko Šašić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, najvažnije je proizvesti nezaražen rasad i imati zdravo zemljište gdje će se taj rasad presaditi.

Ostala zaštita se odvija po planu koji je potrebno napraviti i na osnovu njega vršiti preventivna tretiranja. Fungicide i insekticide s dužom karencom, kako navodi ovaj savjetodavac, treba koristiti do početka branja, a nakon toga voditi računa o karenci i tretiranja vršiti između branja.

Aktivne materije

Zaštitu protiv bakterioze, plamenjače, pepelnice, sive i bijele truleži vršiti fungicidima s aktivnim materija: pririmetalin, metiram, bakar-oksihlorid, metalaksil, azoktistrobin, ciprodinil, fludioksanil, piraklostrobin, boksalid, sumpor, dimetomorf i dr.

Redovno uklanjajte oboljelo lišće i plodove (Foto: Depositphotos/Yarvet)

Protiv lisnih vaši, grinja, sovica, tripsa i tute za zaštitu koristiti insekticide s aktivnim materijama: emamektin-benzoat, abamektin, deltametrin, lambda-cihalotrin, hlorantraniliprol, metaflumizan i dr.

"Prilikom tretiranja između branja voditi računa o dužini karence i birati pesticide s kraćom karencom. Prvenstveno voditi računa o sivoj i bijeloj truleži i tuti koji nanose ozbiljne štete na paradajzu, a samim tim dolazi do smanjenja prinosa", napominje savjetodavac istakavši kako je najbolji vid zaštite preventivno tretiranje i pravljenje plana.

Isto tako treba vršiti uklanjanje oboljelog lišća i plodova u cilju smanjenja procenta zaraze.

Norme i intervali navodnjavanja

Navodnjavanje paradajza počinje od onog momenta kad se presadi u plastenik. Norme i intervali navodnjavanja prilagođavaju se fazi razvoja biljke. Poslije presađivanja vrši se prihrana NPK đubrivima formulacije 1:4:1 u količini od 2 grama po biljci.

"U faz intenzivnog porasta prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od dva grama po biljci sedmično. A, u fazi plodonošenja i intenzivnog branja prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 2:1:3 ili 2:1:4 u količini od tri do četiri grama po biljci sedmično, s tim da preporučenu količinu podijelimo u dva ili tri puta", pojašnjava Šašić.

Uskoro na tržištu sjeme paradajza otporno na opasan virus

Isto tako u količini od dva grama po biljci sedmično prihraniti sa kalcijumom i magnezijumom odvojeno od prihrane NPK đubrivima. Po oblačnom vremenu primjenjivati višu, a po sunčanom nižu koncentraciju đubriva. Isto tako, po sunčanom vremenu norme i intervale prilagoditi fazi razvoje biljke i po potrebi vršiti navodnjavanje par puta dnevno s manjim normama.


Tagovi

Uzgoj paradajza Zaštita paradajza Navodnjavanje paradajza Živko Šašić Fungicidi Insekticidi NPK đubrivo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]