Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađena Drina
  • 27.09.2019. 07:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Kade, šolje, vreće, pločice... Drina zagađena u centru Goražda

Došao sam da pecam i eto šta sam zatekao. Došlo mi je da plačem, to je stravično, kade, šolje, umivaonici, pločice, prozori sa staklom, a u ovim kesama Boga pitaj šta je, komentira izgled rijeke Drine ribar Kenan Adžem.

Foto: Facebook/Kenan Adžem
  • 270
  • 16
  • 0

U vrijeme kada svjetska javnost gori od tema kao što su globalno zatopljenje, zagađenje prirode, recikliranje, smanjenja upotreba najlonskih vrećica, u našoj zemlji i dalje je uobičajeno smeće bacati u - rijeke. 

Na jedan takav primjer upozoravaju ribari iz Goražda koji apeluju na građane da ne bacaju smeće u rijeku Drinu. Što je još gore, bacanje smeća ne događa se pod okriljem noći ili na mjestima daleko od očiju javnosti, nego u samom centru grada, kod mosta Alije Izetbegovića. 

"Došao sam da pecam i eto šta sam zatekao. Došlo mi je da plačem, to je stravično, kade, šolje, umivaonici, pločice, prozori sa staklom, a u ovim kesama Boga pitaj šta je. Ovo sve nije došlo Drinom, ljudi odavde bacaju, gledao sam kako bacaju i istresaju šut. Kada bi se bar neko angažovao da skine ovu travu ispod mosta, mnogo toga trava zaustavi ovdje i to smeće stoji danima", za Klix je ispričao ribar Kenan Adžem.

On upozorava da na ovaj način nisu ugrožene samo ribe, već čitavo područje, i da generalno treba poduzeti nešto konkretno kako bi se spriječilo ne samo bacanje otpada u Drinu, već da bi se rijeka zaštitila i na druge načine.

"Ovdje je sama kanalizacija na molu, bilo bi dobro kad bi bio neki projekt koji bi ovo riješio, jer ovo je centar grada. Pokušava se nešto urediti, dotjerati, a kako se mi ponašamo, to je posebna priča. Meni je žao i onih koji čiste sve ovo da bi kasnije neko opet isto ugrozio sve nas", dodaje Adžem.

Ističe kako će ribari nešto i poduzeti, no da očekuju od odgovornih da sankcionišu one koji ugrožavaju Drinu i okoliš.

"Tražimo ulazak u EU, a ponašamo se kao da smo izašli iz kamenog doba...", zaključuje Adžem.


Tagovi

Zagađena Drina Smeće u Drini Rijeka Kenan Adžem


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.