Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski proizvodi
  • 09.04.2024. 18:00

Mađarska nastavlja sa zabranom uvoza ukrajinskih proizvoda - što je odlučeno u EU?

U Mađarskoj ovom odlukom žele zaštititi domaće poljoprivrednike. Europski parlament i Vijeće Europe dogovorili su jučer produljenje liberalizacije trgovine s Ukrajinom

Foto: Depositphotos/alivio
  • 49
  • 67
  • 0

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó otkrio je namjeru Mađarske da nastavi sa zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Kao glavni razlog navodi zaštitu domaćih poljoprivrednika. 

Odluka, objavljena tijekom izjave mađarskim novinarima u Bruxellesu, a nakon sastanka Vijeća NATO-a i Ukrajine, dolazi u vrijeme velikog pritiska Europske unije da se zabrana ukine, navodi DailyNewsHungary

Zabrinuta Poljska, Austrija

Szijjártóvo stajalište je odraz situacije u regiji, budući da je Poljska, preko zamjenika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Michala Kolodziejczaka, također izrazila zabrinutost, pozivajući Ukrajinu da zaustavi tranzit svojih žitarica preko poljskog teritorija. Szijjártó je komentirao njihove prosvjede i blokade za koje smatra da su trgovinu između te dvije zemlje učinili praktički nemogućom, što je rezultiralo pritiskom većim nego ikad  na granici Mađarske s Ukrajinom.

U Mađarskoj već duže vrijeme smatraju kako je Bruxelles nemoćan ograničiti dotok ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i zaštititi svoje proizvođače. Nedavno je državni tajnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, Zsolt Feldman naglasio kako da bi, kada je riječ o željezničkim i cestovnim prometnim pravcima, za njegovu zemlju najvažnije bilo poduzeti mjere koje će spriječiti blokiranje ukrajinske poljoprivredne robe na njezinom teritoriju i omogućiti im da dođu do luka na Jadranu ili Sjevernom moru, a potom i izvorne destinacije. 

U tu svrhu su već predložili uvođenje subvencije tranzitnih naknada te je zajedno s nekoliko drugih država članica zatraženo poboljšanje infrastrukture, podsjetio je. Čak je u planu sklapanje saveza s Austrijom koja također osjeća poremećaj na svom tržištu, stoji u priopćenju na stranicama mađarske vlade. 

I dalje bez carina i kvota 

Istovremeno, Europski parlament i Vijeće Europe dogovorili su jučer produljenje liberalizacije trgovine s Ukrajinom. To znači da još godinu dana nema carina i kvota na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU. Ovom se odlukom želi pomoći u stabilizaciji njihovog gospodarstva. 

Napominje se da ako tijekom razdoblja ​​sporazuma dođe do značajnih kršenja na zajedničkom tržištu EU-a ili tržištima jedne ili više zemalja EU-a zbog ukrajinskog uvoza, Komisija može poduzeti promptne mjere i ako smatra potrebnim, može primijeniti bilo koju od njih. Odnosno, moguća ograničenja predviđena su za posebno osjetljive proizvode, odnosno meso peradi, jaja, šećer, zob, žitarice, kukuruz i med. 


Tagovi

Ukrajinski izvoz Ukrajinski proizvodi Mađarska zabrana Produljenje liberalizacije Uvoz žitarica Domaća poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.