Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 28.09.2016. 11:00

Berba uz asistenciju policije

U opštini Inđija, u katastarskoj opštini Maradik, ovih dana, skinut je rod kukuruza sa 89 hektara nelegalno zasejanih površina.

  • 3.689
  • 425
  • 0

Skidanje useva sa uzurpiranih površina u Sremu se nastavlja. U opštini Inđija, u katastarskoj opštini Maradik ovih dana skinut je rod kukuruza sa 89 hektara nelegalno zasejanih površina. U prisustvu policije i predstavnika lokalne samouprave rod žutog zrna je skinut bez većih problema, a predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je izjavio da će borba protiv korupcije, što nezakonito korišćenje zemljišta svakako jeste, biti nastavljena.

Vladimir Gak - predsednik opštine Inđija

"Danas dokazujemo da je Opština Inđija istrajna u borbi protiv korupcije. Niko nema pravo da na brutalan način šteti budžetu Republike Srbije i Opštine Inđija. Mi ćemo nastaviti da se bespoštedno borimo protiv korupcije dokle god smo na odgovornim pozicijama u opštini. Nadam se da ćemo ovom akcijom i odlučnošću poslužiti kao pozitivan primer drugim opštinama i gradovima da se odvaže i da krenu agresivnije u borbi protiv korupcije", rekao je Gak.

Samo u opštini Inđija budžet Srbije je oštećen za blizu 57.000 evra. Inače u toj opštini je u prethodnom periodu već skinuta pšenica sa oko 100 ha uzurpiranih površina, a suncokret sa 10 ha.

Skidanje useva i u Sremskoj Mitrovici

I Gradska uprava za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici se priprema za skidanje useva sa uzurpiranih površina. Prema podacima kojima ta uprava raspolaže ovih dana treba da počne berba kukuruza na skoro 22 hektara uzurpiranih površina u katastarskoj opštini Divoš i na blizu 9 ha u katastarskoj opštini Šašinci. Inače Gradska uprava za poljoprivredu je raspisala i oglas za prodaju merkantilnog kukuruza, roda 2016, putem prikupljanja ponuda, sa parcele poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srbije koja se koristi bez pravnog osnova. U toj upravi očekuju da ukoliko vremenske prilike dozvole, berba kukuruza bude završena do kraja septembra.

Ruma bez uzurpiranih parcela

Berba kukuruza uz asistenciju policije

U opštini Ruma poljoprivrednici su bili odgovorni, tako da registrovanih parcela na kojima su usevi nelegalno zasejani nema. Poljoprivrednici koji nisu izlicitirali zemljište za ovu godinu, pošto javnog nadmetanja nije bilo, sami su se prijavili i platili prosečnu cenu zakupa koja je propisana za celu Vojvodinu, potvrdila je Tanja Drobac, zamenica predsednika komisije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini u toj sremskoj opštini.

Inače postupak licitacije davanja u zakup zemljišta za sledeću godinu je sproveden, a završen je prvi krug u kome je, zbog visoke cene zakupa bilo veoma loše interesovanje poljoprivrednika. Očekuje se uskoro i raspisivanje drugog kruga.

Irižani prvi završili sa uzurpatorima

Lokalna samouprava u Irigu prva je počela obračun sa uzurpatorima državnog zemljišta. Podsetimo, žetva pšenice je obavljena na blizu 200 ha obradivih površina, a kako kažu u lokalnoj samoupravi obavljena je i žetva suncokreta sa 25 ha uzurpiranih površina. Poštujući sve zakonske procedure ta opština je skinuti rod već prodala, tako da je kompletan postupak završen.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Uzurpacija Skidanje useva Indjija Srem Policija Korupcija Rod Kukuruz Pšenica Suncokret Prodaja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]