Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.08.2016. 18:00

Crnomorske zemlje glavni izvoznici ječma

Zemlje crnomorskog sliva imaju šansu da preuzmu vođstvo u trgovanju žitaricama - naročito ječma.

Foto: pixabay.com
  • 220
  • 10
  • 0

Svake sezone, zemlje crnomorskog sliva zauzimaju zapaženo mesto na tržištu žitarica i povećavaju svoje prisustvo na ključnim pozicijama. U sezoni 2016/17, njihove tendencije šire se na ječam, osim dosadašnjih doprinosa u proizvodnji pšenice i kukuruza, piše portal blackseagrain.net.

Sezonu 2015/16, prati jaka konkurencija zbog rekordnog roda ječma (148 hiljada Mt; +6,7 hiljada Mt s obzirom na sezonu 2014/15). Veće zalihe primećene su kod zemalja Evropske unije. Argentina, koja je proizvela dodatnih 2 hiljade Mt ječma, uspela je da osigura još niže cene od crnomorskih zemalja još na početku sezone 2015/16. Ipak, to nije bila prepreka za Ukrajinu, Rusiju i Kazahstan koji su, tokom poslednjih šest sezona, izvezli drugu najveću količinu ječma, što čini 32% svetskog izvoza te žitarice.

Uzimajući u obzir pad proizvodnje ječma u EU i usporavanje žetve u Francuskoj i Nemačkoj, kao i vlažno vreme, tokom žetve u Argentini, u novoj sezoni 2016/17 zemlje crnomorskog sliva imaju šansu da preuzmu vođstvo u trgovanju žitaricama.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Cene Francuska Nemačka Tržište Ječam Rusija Ukrajina Kazahstan


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.