Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište pšenice
  • 03.11.2016. 08:00

Crnomorski region - najveći svetski snabdevač žitaricama

U tekućoj sezoni Crnomorski region postao je ključni igrač na svetskom tržištu pšenice postizanjem ostvarivši rekordno visoku produktivnost. Ukrajina tekuću sezonu počela rekordno visokim izvozom žitarica, dok Rusija takođe obara rekorde.

Foto: bigstockphoto.com/felinda
  • 519
  • 46
  • 0

U tekućoj sezoni Crnomorski region postao je ključni igrač na svetskom tržištu pšenice ostvarivši rekordno visoku produktivnost, u kampanji žetve 2016. Nema sumnje da će taj region, u sezoni 2016/17, potvrditi lidersku poziciju nejvećeg svetskog snabdevača pšenicom, prenosi UkrAgroConsult. Međutim, pitanje je da li će ključne zemlje ovog regiona prodati onoliko žita, a naročito pšenice, koliko je potrebno tržištu?

UkrAgroConsult izveštava da je Ukrajina tekuću sezonu počela rekordno visokim izvozom žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, koje je isporučila svetskom tržištu, a koje se potpuno oporavilo tek u oktobru zbog značajnog kašnjenja žetve. S druge strane Kazahstan je upravo stupio na svetsko tržište žitarica sa usevima novog roda.

Dok tržište očekuje rekordno veće pošiljke nego u proteklih 5 godina, izvoz žitarica tokom prvih meseci tekuće sezone potvrđuje taj trend. Pri tome rast izvoza, koji trenutno postiže Rusija, nameće većinu pitanja.

Izvor: www.blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/felinda


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Tržište Žitarice Pšenica Rusija Ukrajina Uvoz Izvoz Poljoprivreda Kazahstan Crnomorski region


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]