Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Meteor commerce" - Sombor
  • 26.09.2016. 16:00

Dve decenije rada - put popločan uspehom

20 godina uspešnog poslovanja značajan je jubilej za svaku firmu, pa i za "Meteor komerc" u Somboru. Ideje, energija, poslovnost i na hiljade zadovoljnih kooperanata i poslovnih saradnika potvrđuju moto ove kompanije "Prijatelj Vašeg imanja".

  • 817
  • 66
  • 0

Organizovanje ratarske proizvodnje na 800 ha sopstvene zemlje i za još 2.000 kooperanata, od toga 1.200 stalnih, na 25.000 ha, proizvodnja stočne hrane u vlastitom pogonu, skladišni kapaciteti 52.000 t, 100 zaposlenih, 10.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, promet od 2,7 milijarde dinara... Ovi podaci samo delimično pokazuju šta je sve kompanija "Meteor commerce" iz Sombora postigla tokom protekle dve decenije. Dvadeseti rođendan domaćini su proslavili u društvu svojih poslovnih prijatelja i najvernijih saradnika - poljoprivrednika, predstavnika zemljoradničkih zadruga i stručnjaka i naučnika. Najboljima su uručena i priznanja.

U prvom planu saradnja sa poljoprivrednicima

U turbulentnom vemenu, u kojem živimo, nimalo nije lako biti organizator primarne poljoprivredne proizvodnje a naročito kada se uzme u obzir činjenica da su iza nas velike ekonomske krize, inflacija, promene, nesigurnosti. Na rođendanskoj proslavi najviše je bilo poljoprivrednika i u razgovoru sa njima saznali smo da već dve decenije sa "Meteor komercom" imaju pravi, korektan, kooperativan odnos.

Jeca Ilić

"Zajedno sa njima pokušavali smo da predvidimo dešavanja, da ih maksimalo relaksiramo od onih događanja koja nisu direktno u vezi sa primarnom proizvodnjom. Kompanija je na sebe preuzimala sve druge rizike. Primera radi, jako dobro znamo šta znači osiguranje useva, pa smo te troškove preuzeli na sebe", objašnjava direktor Jeca Ilić.

Uvek spremni da pomognu proizvođačima

On tvrdi da nikada nisu dozvoljavali da svoju kompletnu delatnost ne osiguraju. Na toj bazi stekli su se uslovi da se sa osiguravajućim kućama postigne dogovor da osiguraju useve i njihovih kooperanata.

Ukoliko je kooperantima "Meteor komerca" potrebna novčana pomoć, oni po novac ne moraju da idu u banke jer ova kompanija im i u tom smislu pomaže u organizaciji proizvodnje. Skladišta kapaciteta 52.000 tona uvek su im na razpolaganju za prijem merkantilne robe, kao i zadrugama sa kojima postoji poslovna saradnja. Poslednje 4 godine u ovim silosima se skladište žitarice za Republičke robne rezrve.

Navodnjavanje donosi 2 žetve i novu setvenu strukturu

Dosada je u "Meteor komerc" investirano 12 miliona evra, a kako u ovoj porodičnoj firmi čiji su nosioci Slaviša i Đuka Drobilović zajedno sa sinom Vatroslavom i ćerkom Marijom, ima dovoljno energije i ideja, razmišlja se isključivo o napretku. Protekle 2 godine na gotovo 800 ha postavljeni su savremeni sistemi za navodnjavanje, radi stvaranja mogućnosti za dve žetve. Dosada su se na ovim njivama uspešno gajili semenski kukuruz, suncokret i pšenica, a sada se razmišlja i o postrnoj setvi povrtarskih kultura.

Slaviša Drobilović

"Jedan hektar pod zalivnim sistemom traži jedno krupno grlo stoke. U naredne dve godine planiramo da oformimo farmu za tov junadi kako bismo u ratarskoj proizvodnji zahvaljujući stajnjaku osetili pune efekte navodnjavanja. S obzirom na to da imamo sopstvenu mešaonu za proizvodnju stočne hrane troškovi tova bili bi nam znatno umanjeni. Ipak, ne očekujemo posebno veliku dobit od proizvodnje junećeg mesa jer je stočarstvo u zaista nezavidnom položaju. Cilj je imati vlastiti stajnjak", ističe Slaviša Drobilović.

Kako kaže oni razmišljaju da naprave iskorak iz ratarstva ka povrtarstvu i voćarstvu. "Trenutno imamo plastenike na 2 ha zemlje koji nisu u funkciji, ali uskoro će i njihovo sređivanje biti završeno. Kad kažem povrtarstvo, mislim na proizvodnju za industrijsku preradu. Ali, u obzir dolaze i lekovito bilje i industrijska konoplja koja je veliki resurs za proizvodnju konopljinog ulja, dok njeni žetveni ostaci služe kao ogrev", naglašava Slaviša Drobilović, vlasnik ove uspešne firme.

Nauku i struku treba poštovati

Na proslavi se okupili mnogi poljoprivrednici

Zahvaljujući poštovanju struke i nauke, a sada i posedovanju sistema za navodnjavanje, očekuju se još bolji prinosi. Međutim i ovogodišnji prinosi su na zavidnom nivou, a to potvrđuju brojke: 8t/ha ječma, 4,5t/ha semenskog kukuruza, 12-15 t/ha merkantilnog kukuruza, itd. Puno poverenje u primarnoj proizvodnji pripalo je agronomu, za kojeg naš domaćin kaže da ima kancelariju, ali u njoj gotovo nikada ne boravi.

Razgovarajući sa našim domaćinima često smo čuli reč prijatelj. Poslovni partneri za njih su poslovni prijatelji, kooperanti su prijatelji takođe. Ovi domaćini kažu da im je sledeći veliki zadatak da mlađe članove porodične firme nauče kako da uspešno posluju, to jest kako se treba odnositi prema ljudima. Recept je kako rekoše: prijateljski. Pa valjda otuda i moto ove firme: „Prijatelj Vašeg imanja“.


Tagovi

Meteor komerc Sombor Uspeh Jubilej Organizovanje ratarske proizvodnje Kooperanti Stočna hrana Mešaona Promet Poljoprivrednici Zemljoradničke zadruge Saradnja Ekonomske krize Inflacija Osiguranje useva Jeca Ilić Finansijaska pomoć Skladišt


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić