Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva u Evropi
  • 16.07.2021. 18:00

Evropska žetva: Jedni obaraju rekorde, a drugi zbrajaju štete

Francuska je proizvela veće količine pšenice nego lani, a dobra situacija je i u Ukrajini. Međutim, na nemačkim poljima loši vremenski uslovi otežavaju žetvu i utiču na prinose.

Foto: Maja Celing Celić
  • 187
  • 125
  • 0

Francusko Ministarstvo poljoprivrede je u svojoj prvoj prognozi za ovogodišnju proizvodnju pšenice objavilo da će ona iznositi 37,1 miliona tona, što je 27,1 odsto više u odnosu na lani. Ova zemlja inače najveći proizvođač žitarica u Evropskoj uniji, a i ranija predviđanja za ovršene količine bila su za 11,2 odsto iznad proseka u poslednjih pet godina.

Prognoza za ovu godinu zasnivala se na prinosu od 7,51 tona po hektaru u odnosu na prošlogodišnjih 6,85 i površini od ukupno 4,94 miliona hektara u odnosu na lanjskih 4,26. Međutim, ovi su prinosi rezultat povoljnih vremenskih uslova, iako su česti pljuskovi i niske temperature do kraja juna uzrokovali zabrinutost zbog mogućeg kašnjenja žetve i pogoršanja kvaliteta zrna, navodi reuters.

Suša pa grad u Nemačkoj

Nasuprot tome, u njima susednoj Nemačkoj jake oluje i katastrofalne poplave poslednjih dana otežavaju žetvu koja je prolongirana, a prinosi su lošijeg kvaliteta. Tamošnje udruženje Raiffeisen (DRV) u svojoj je prognozi za jul smanjilo očekivane prinose na 43,8 miliona tona dok su njihove procene samo četiri nedelje ranije iznosile 44,2 mil. t. Prinosi uljane repice u toj su državi ostali na nepromenjenih 3,7 miliona tona.

Prema ovom udruženju razlozi su ekstremne vremenske prilike. Naime, visoke temperature uz nedostatak padavina nakon čega su usledila olujna nevremena praćena tučom u većini regija došlo je taman kada je pšenica bila u fazi nalivanja zrna. Biljke su stradale pod ledom, a velike količine kiše otežale su žetvu. Vršenje ozimog ječma je bilo prekinuto zbog kiše, a u pojedinim regijama je u roku od nekoliko dana palo toliko litara koliko nije u četvrt godine, piše agrarheute

Istovremeno, toplo i vlažno vreme pogodovalo je razvoju bolesti na usevima. Žetva ozimog ječma tamo je procenjena na 8,9 miliona tona nakon 9,03 od pre četiri nedelje i 8,8 prošle godine. Pšenice očekuju 22,8 miliona tona, a u junu su procenili da će se požnjeti 23, dok je prošle godine ovršeno 22,1 miliona tona.

Ali, štete koje su u protekla dva dana nanele poplave u toj zemlji, tek će se zbrajati i vrlo verovatno još smanjiti procenjene količine. 

Rusija i Ukrajina obaraju rekorde

Još jedna važna zemlja kada je u pitanju proizvodnja žitarica u Evropi svakako je Ukrajina gde očekuju veće količine. Kako prenosi proplanta, procenjuje se da će ratari tamo požnjeti 73,8 miliona tona, što je 8,9 mil.t, odnosno 13,7 odsto više nego lani.

Što se tiče pšenice, ta će proizvodnja rasti za 10 odsto na 27,3 miliona tona, kukuruza na 36,2, odnosno 19 odsto kao i ječma na 7,9 miliona tona ili tri odsto.

Kada je reč o Rusiji, većina pšenice se proizvodi u evropskom delu te zemlje, a ove godine očekuje se da će njena proizvodnja doseći 80,3 miliona tona. Proizvešće i 19 miliona tona ječma kao i 15 miliona tona kukuruza, piše farmer.pl. Međutim, prognozira se da će se izvoz žitarica ove svetske velesile smanjiti za dva odsto na 48,1 miliona tona u sezoni 2021/22., od čega se 37,5 miliona odnosi na pšenicu.


Tagovi

Žetva Evropa Žitarice Prinosi Prognoze


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]