Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaga zrna
  • 06.09.2015. 16:30

Kako znati da je kukuruz spreman za berbu?

Evo o čemu treba da vodite računa ako planirate da rod kukuruza pretvorite u silažu ili ga u klipovima spremite u koševe.

  • 2.314
  • 38
  • 0

Kukuruz sazreva jednolično i obično se ne kruni, pa se berba obavlja u punom zrenju. Stabljike koje polegnu ili se prelome, ne mogu da se oberu kombajnom. Gubici koji nastaju pri njegovom radu, ne bi smeli da prelaze 3%.

"Tehnološka zrelost za proizvodnju silaže cele biljke nastupa pre nego što se potpuno izgradi prinos zrna i postigne najveća masa suve materije biljke. Razlog za to je potrebna vlažnost silažne mase od prosečno 70%, da bi proces siliranja mogao normalno da se sprovede, te da se dobije kvalitetna silaža, sa malo gubitaka.

Od vlage kukuruza zavisi kvalitet silaže i cena

Vlažnost silirane mase usko je povezana s vlažnošću zrna, pa tako vlažnost silažne mase od 70% odgovara vlažnosti nedozrelog zrna od oko 45%. Prema tome, skidanje celih biljaka za proizvodnju silaže se obavlja kada zrno ima pomenutu vlažnost, a ona je takva u trenutku kada je mlečna crta negde na sredini leđne strane zrna", kaže poljoprivredni savetodavac Dario Padro.

Od vlage kukuruza ne zavisi samo cena, već i kvalitet silaže ili uskladištenih klipova!

Tehnološka zrelost za proizvodnju vlažnog zrna ili klipa namenjena siliranju, postiže se praktično u isto vreme kada i fiziološka zrelost, odnosno kada se završi skupljanje suve materije u zrnu i kada je vlažnost zrna oko 35%.

Berba pri ovoj vlažnosti i dalje usitnjavanje zrna ili klipa omogućava dobro sabijanje usitnjene mase i normalan proces siliranja.

Mašina je dobra ako u proseku od komušina očisti 90% klipova

"Ako se zakasni s ovakvom berbom, a vlaga zrna padne na oko 30% ili još niže, prilikom sabijanja usitnjenu masu treba prskati vodom. Berba kukuruza u klipu beračima - komušačima, najčešće se primenjuje na manjim gazdinstvima, uglavnom pomoću vučenih jednorednih ili dvorednih berača - komušača. Obrani i okomušani klipovi spremni su za ubacivanje u koševe. Međutim, često pre toga treba i dodatno skinuti komušu sa kukuruza, jer svi se hibridi ne komušaju jednako, pa kod nekih nakon branja ostane i do 30% neokomušanog roda. Komušanje je dobro obavljeno ukoliko je 90% klipova očišćeno", ističe Padro.

Berbu kukuruza u klipu treba početi kada vlaga zrna na klipu padne ispod 30%. Za uspešno čuvanje kukuruza u košu treba paziti da se uskladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi. Vlaga zrna ne bi smela biti veća od 26%. Ukoliko bi se uskladištio vlažniji kukuruz, potrebno ga je dosušiti ventiliranjem.


Tagovi

Silaža Vlažnost Suha tvar Berba kukuruza Klip Dario Padro Jednolično sazrevanje Puna zrioba Tehnološka zrelost Silirana masa Nedozrela zrna Mlečna crta Fiziološka zrelost Berači komušači Manja gazdinstva Zdravi klipovi Ventiliranje


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]