Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreme i usevi
  • 05.05.2016. 14:30

Kiša i hladnoća prekinule rast kukuruza

Stanje kukuruza na terenu je različito i pre svega zavisi od momenta setve. Najugroženiji su tek iznikli usevi, posejani polovinom aprila. Pokoricu kod useva koji nisu nikli razbijati ježastim valjcima.

Foto: pixabay.com
  • 3.016
  • 497
  • 0

Svakodnevna kiša praćena neuobičajeno niskim temperaturama za ovaj deo godine negativno utiče na useve. U porastu zaostaje i naša najzastupljenija žitarica - kukuruz.

Stanje kukuruza zavisi od perioda u kojem je posejan. Biljke iz najranije setve, početkom aprila, sada imaju pet i više listova i odolevaju nepovoljnim uslovima spoljne sredine. Najkasnije posejan kukuruz još nije nikao i bezbedan je u zemljištu.

Kukuruz posejan sredinom aprila najugroženiji

Najugroženiji je tek nikao kukuruz posejan sredinom aprila, što potvrđuje i poljoprivrednik u Novom Kneževcu Miloš Janjatov. "Kukuruz je dosta ruiniran, pojavljuje se žutilo, ima problema sa insektima. Trebalo bi uraditi zaštitu. Oni koji su kukuruz sejali od polovine do kraja aprila su sigurni. Seme je u zemljištu, dobilo je odgovarajuću vlagu i sa porastom temperature će se stvoriti uslovi za intenzivan porast. Kada je o suncoretu reč mislim da će se raditi presejavanje. Bilo je problema sa nicanjem, sa insektima, a usevi su stradali i od divljači", kaže Janjatov.

Navedeno potvrđuje i stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Goran Bekavac. "Kukuruz iz najranijih rokova setve odlično izgleda. Dostigao je pet i više listova i nakon padavina hitno je na tim parcelama potrebo suzbijati korove. Na značajnom delu parcela kukuruz je u početnim fazama rasta. Biljčice izgledaju iznureno, smrznuto, i u ovom momentu mi im ne možemo pomoći. Ali proizvođači ne bi trebalo da brinu. Nekoliko toplih dana i one će povratiti zelenu boju", kaže Bekavac i dodaje da će na značajnom delu parcela gde je kukuruz najkasnije posejan, poljoprivrednici morati da razbijaju pokoricu. Naročito ako nakon perioda niskih temperatura nastupe visoke, letnje temperature. Najbolje je intervenisati ježastim valjcima.

Najmanje površine pod kukuruzom u poslednjih nekoliko godina

Prema proceni stručnjaka, kukuruz je do sada posejan na 90 odsto površina, a gotovo je izvesno da će zauzeti najmanje površine u poslednjih nekoliko godina, procenjuje se ispod milion hektara. Na to su ukazivale informacije kod trgovaca proteklih nekoliko meseci koji su ukazivali na smanjenu prodaju semena. Ni "obaranje" cena setvenih jedinica kod gotovo svih semenskih kuća nije pospešilo prodaju. Razloge za to trebalo bi tražiti u velikim zalihama uzrokovanim smanjenim izvozom što je izazvalo relativno niske cene naše najzastupljenije žitarice. Trenutno se kukuruz na Produktnoj berzi u Novom Sadu prodaje po ceni od 16.98 din/kg (bez PDV-a).

Foto:bigstockphotos.com;budabar

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Miloš Janjatov Goran Bekavac Setva kukurza Suncokret Presejavanje Usevi Prodaja semena


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB